proszę sprawdzić czy dobrze
Eugeniusz -nie geniusz : Pan Jozef wplacil do banku 8000 zl na trzyletnia lokate, na procent skladany.
Oblicz jaka kwota ( z dokladnoscia do 1 grosza) bedzie dysponowal po tym okresie i ile bedzie
wynosil jego zysk, jesli roczne oprocentowanie lokat w\ tym banku wynosi 6 % a odsetki sa
kapitalizowane co pol roku? Uwzglednij 18 % podatek od odsetek.
zrobiłem to tak ::: proszę sprawdzić czy dobrze ;
8000*(1+0,03*0,82)6 = 9255,85
9225,85−8000=1255,85
18% *1255,85=226,053
1255,85−226,053=1029,797
26 mar 21:23
pigor: ..., bez dwóch ostatnich linijek dobrze, czyli na 1255,85 STOP, koniec
bo już zabrałeś 18% od odsetek wcześniej na bieżąco (w nawiasie) . ...
27 mar 01:44
Jacek: Nie jestem taki pewien. Może źle rozumiem, natomiast wykładnia obowiązująca w szkołach i na
maturze jest inna niż pokażę poniżej.
Zysk brutto po roku − to jest wg mnie 6% o których mówi bank w skali rocznej
x − to jest ułamek odpowiadający procentowi "półrocznemu"
Po roku mamy zysk brutto(bez uwzględniania jeszcze podatków):
8000*x+(8000+8000*x)*x=0,06*8000
2x+x2=0,06
x2+2x−0,06=0
x=−2,03... v x=0,02956
, tu napisałem takie rozwinięcie by pokazać, że nie jest to 0,03, co najwyżej 0,03 jest dość
dobrym przybliżeniem w tym zadaniu.
W każdym razie, wychodzi mi, że suma po trzech latach to w przybliżeniu 9236 zł, a więc zysk
netto to 1236 zł.
27 mar 13:51
Jacek: Zjadłem "nie wiem czy" wykładnia dziś obowiązująca w szkołach i na maturze jest taka jak
pokazałem.
27 mar 14:06
Eugeniusz -nie geniusz :
Jacek: więc możesz całe to zadanie po swojemu rozwiązać ?
27 mar 15:02
Jacek: stopa oprocentowania w skali półrocznej − x (nie w procentach):
poprzez porównanie zysku brutto przy założeniu, że półroczną odnawiamy na tych samych zasadach
na kolejne 6 miesięcy, by porównać okresy tj 2*6 miesięcy=1rok
8000*x+(8000+8000*x)*x=0,06*8000
x2+2x−0,06=0
x=−2,03..(nieistotne, bo x≥0) v x=0,02956
Obliczenie zysku po 6 okresach 6 miesięcznych z uwzględnieniem podatku 18%:
Cała suma na koniec lokaty:
8000*(1+0,02956*0,82)6=9236,31
, zysk netto (klienta) = 1236,31 zł
27 mar 15:26
Jacek: w zasadzie, jak liczę z większą dokładnością x tj.x=0,0295630 to zysk wychodzi 1236,44
27 mar 15:31
Jacek: Będziesz miał okazję zweryfikować ten wynik?
27 mar 15:35
Jacek: podbijam z pytaniem o prawidłowość wyniku, bo chciałbym wiedzieć czy na pewno moje rozumienie
jest błędne
29 mar 18:00