matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 19.9.2012
Zadania
Odp.
13
zdunka:
f(x)=
√
5
x−3
3
aga:
JAkie przekształcenia wykonać najpierw?(rysunek)
2
emerytowany student:
16
log
2
=
8
6
25
tomek :
A oto kolejne moje zdanie jakie musze umieć,: napisz równanie płasczyzny w postaci ogólnej zawierajacą prostą l1 i punkt A(1,2,1)
5
Nadine:
Rozłóż wielomiany na czynniki : Hej mógłby ktoś pomóc ? Pokazać po kolei co się robi ?
1
zdesperowana:
Podaj równanie płaszczyzny przechodzącej przez pkt M1(1,−1,−1) M2(−1,0,1), M3(2,−3,0) oraz równania prostej przechodzącej do n i przechodzącej przez pkt M2.
1
Ann:
a)x!=0
4
fdjlgk:
a)4x
2
−1<0 b)x
2
+
√
3
\<0
5
Gregory :
Wyznacz parametry a i b funkcji y = ax+b , jesli do jej wykresu naleza punkty A (1,2) , B (−2,−7)
4
lelek17:
Wyznacz parametry a i b , jeśli do wykresu funkcji y=ax+b należy punkt A ( 3,1 ) i funkcja osiąga wartości ujemne jedynie dla x ∊ ( 4,
∞
)
9
Damian24:
Oblicz największą wartość funkcji: f(x)=−2x
2
+10x−1 i wyznacz argument, w którym ta wartość jest przyjmowana.
2
łoki:
Wskaż prawidłową odpowiedź
21
emerytowany student:
Równanie 5
2
x * 25
x
−4 = 1 ma rozwiązanie dodatnie
8
karolina:
Które wyrazu ciągu (a
n
)są równe zeru jeśli: a
n
=
n
3
−7n
2
+11n−5n)
3n+2
5
bolo:
funkcja h okreslona wzorem h(x)=x
3
+2x−3. Wykaz ze jesli a,b ER i a<b to h(a)<h(b)
7
demi:
Cześć
mam mały problem takie zadanko . Wypisz wszystkie podzbiory zbioru A={x: x=
√
n+1
∧ 1 <n<6 ∧ n e N }
3
Marcian:
Witam, Czy to prawda że jeżeli dla jakiejś liczby nieparzystej suma dzielników jest nieparzysta to ich
11
wp:
2
|x−1|
=m
2
mateo:
zbadaj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość parametru m −x
2
+2|x|=m
2
−2
6
natasza:
jezeli α jest kątem ostrym a tgα=2.nie chodzi mi o wynik tylko o sposób obliczeń bo mam kilka zadań tego typu proszę o pomoc w tym jednym
4
andrzej:
4
x−1
=m+2
4
andrzej:
2
x
≤4
0
andrzej:
y=|2
−x
−1|−2
5
Ania:
Zadanie
2
iwona:
nie bardzo wiem jak to rozwiązać. głównie chodzi mi o to, jak zamienić podstawy....
4
Jaga:
Witam mam problem z jednym zadaniem z geometrii analitycznej , proszę o pomoc ; ) Nie do końca umiem to policzyć ..
1
Izusia546:
( 2
3
* 3
7
) :6
2
1
marcela:
log2
√
2
16
4
asia:
Witajcie
Mam problem z takim zadaniem:
0
ania:
f(x)=
x
3
5
−
x
2
2
−2x+1
1
Patryk19:
W zawodach piłki siatkowej brało udział 6 drużyn. Ile rozegrano meczy, jeżeli każda drużyna rozegrała jeden mecz z każdą z pozostałych drużyn?
5
ania:
f(x)=
x
5
5
−
x
3
3
+2
3
adaś:
y=a(x−p)
2
+q
2
Bystrzaki pomóżcie!:
Ile różnych 4−literowych wyrazów o różnych literach można ułożyć, zakładając, że alfabet ma 24 litery?
1
I want you!!:
Ile różnych 4−literowych wyrazów o różnych literach można ułożyć, zakładając, że alfabet ma 24 litery?
1
Pomóżcie geniusze!:
1. W pudełku jest 5 kul białych i 6 zielonych. Losujemy bez zwracania 4 kule. Na ile różnych sposobów możemy to zrobić, tak aby:
0
lili:
zadanie
5
malwa:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca wpisanego w sześcian o krawędzi długości 1,4 m. Proszę o pomoc.Nie wiem czy dobrze rozumuję
0
beznadziejny Humanista:
1. W pudełku jest 5 kul białych i 6 zielonych. Losujemy bez zwracania 4 kule. Na ile różnych sposobów możemy to zrobić, tak aby:
0
dk1993:
Do przedziału (1,
√
2
) nalezy liczba a)
√
3
− 1
17
Tien:
Wyznacz wszystkie pary liczb rzeczywistych spełniającyh równanie x
2
y
2
+9=3(x+y)=xy Prosiłbym szczególnie o sposób i metodę rozwiązywania tego typu zadań niż o samą odpowiedź.
2
Tomek:
w którym przypadku istnieje kąt o miarze x,spełniający warunki:sinx=0.5 tgx=1, sinx=1 tgx=2.4
3
dk1993:
liczba a stanowi 80% liczby b zatem a) b=1,2a
1
dk1993:
Ile co najwyżej liczb naturalnych nalezy do dziedziny funkcji określonej wzorem f(x) =
√
1−x
1
Help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:
Na półce stoi 7 tomów książek, wśród nich 2−tomowe wydanie Historii Polski. Na ile sposobów można ułożyć te książki, tak aby dwa tomy Historii Polski stały na końcu obok siebie we
3
dk1993:
usuń niewymiernośc z mianownika
2
Dzoanna:
Podczas zawodów lekkoatletycznych w biegu na 100 metrów startowało 6 zawodników. Ile było możliwych wyników ukończenia biegu, jeżeli wszyscy zawodnicy ukończyli bieg?
2
adaś:
2
Seba:
(2− √2)(3√3− x) = 4− 2√2
15
VQ:
5
x
+ 10 x 5
x−2
=
7
25
0
Millky way:
4
amuze:
Kąt między ramionami trójkąta równoramiennego ma miarę 40
o
. Promień okręgu wpisanego w ten trójkąt ma długośc 2,1 cm.
1
ewela:
próbówka o przekroju S obciążona śrutem pływa częściowo zanurzona w cieczy w pewnej chwili próbówka zostaja wepchnięta jonowo na pewną głębokość i puszczona swobodnie. Masa próbówki za
1
aga:
dany jest wzor funkcji y=x
2
−3|x|−4 /mam narysowac wykres ale nie wychodzi mi bo jak mam narysowac pkt (0,−4) i zarazem
17
tomek :
Witam to znowu ja z zadaniami do sprawdzenia
0
Karolina:
Objętość stożka o promieniu podstawy 3 jest równa 6π.Wyznacz sinus kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy.
18
UTO:
√
x
Załóżmy, że mam liczbę z, która jest wymierna i wiem, że z=
. Czy z tego wynika, że
√
y
√
x
i
√
y
również są wymierne?
3
mcjng:
podbijam
4
Seba:
√
2a+8
−
√
6−a
12
Chris:
sinα=3/7 (trzy siódme) wyznacz cosinus, tangens, contangens
8
chomik:
prosze o rozwiazanie calego zadania rozwiaz nierownosc
5
Tien:
Różnica
√
|40
√
2
−57|
−
√
40
√
2
+57
jest liczbą całkowitą. Z góry dziękuję za pomoc
.
2
emila:
Dany jest równoległobok o bokach długości 8 i 10. Jedna z przekątnych dzieli ten równoległobok na dwa trójkąty prostokątne. Wyznacz miarę kąta ostrego tego równoległoboku.
1
Marta19:
Proszę o pomoc! Na okręgu o promieniu długości 3 opisano trójkąt prostokątny którego jedna z przyprostokątnych
5
Seba:
(2−
√
2
)(3
√
3
− x) = 4− 2
√
2
7
adaś:
:::rysunek:::
2
chomik:
rozwiaz nierownosc − x2+11x+20<0 prosze o rozwiazanie
9
rg:
cześć
Często na w zadaniach pisze:
6
Malwina. :
a) 1 − 3 cos
2
α b) cos
2
α − cos
4
α
9
damian:
Odświeżam:
1
amuze:
Na trójkącie ostrokątnym ABC opisano okrąg , a następnie poprowadzono prostą k , która jest styczna do tego okręgu w punkcie B. Prosta k tworzy z bokami AB i BC kąty ostre o miarach
1
chomik:
rozwiaz nierownosc − x
2
+11x+20<0
7
Kinia:
Oblicz (a
−
2
+b
−
2
)
−
2
4
adaś:
:::rysunek::: −p3= −
√
3
3
kasia:
jak to uzupełnić? 228:48=?:24=?:12=?:6=?
1
angela :
jeśli długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego są w stosunku p(3);3 to jeden z kątów ostrych ma miarę....?
8
jacek:
mam takie pytanie, jak sie oblicza pierwiastki ? (z matmy jestem trochę cienki) powiedzmy ze mam √88 i z tego zrobiło się 2√22 to moje pytanie jak ?
1
lidka:
drzewo o wysokosci 1,8m rzuca cień o długosci 2,4m
3
lolo:
Jeżeli dziedzina D funkcji g ma te wlasnosc, ze jesli XεD, to −xεD to funkcje g mozemy zapisac w postaci g(x)=p(x)+n(x) gdzie p(x)=
g(x)+g(x)
2
, zas n(x)=
g(x)−g(x)
2
.
2
Marta19:
Proszę o pomoc! Na okręgu o r=2 cm jest opisany trapez równoramienny o polu 20 cm. Znajdź długości boków
1
Marta19:
Proszę o pomoc! Na okręgu o promieniu długości 3 opisano trójkąt prostokątny którego jedna z przyprostokątnych
2
hehe:
:::rysunek::: mam obliczyć kąt α który jest przy wierzchołku D (ADC) wiedząc, że kąt ABC ma 80 stopni
2
Marta19:
Wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrąg wiedząc że stosunek miar 3 kolejnych kątów wynosi 3:7:11
0
ToMcioo93:
2+2
√
3
0
Edyta:
Zbadaj monotonocznosc i wyznacz ekstrema lokalne :
2
adaś:
oblicz wartość bezwzględną
2
ssaas:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć te przykład y
1
motrer:
1. Dziedziną równania jest zbór R. Sprawdź, czy podane obok liczby spełniają równanie. a)2−x
2
= 3x +4 (−2,−1,0)
3
kaaaa:
Nie wykonując dzielenie znjadź R wielomianu przez wielomian Q jeśli: a)W(x)=x
8
−1 Q(x)=x
2
−1
1
emila:
Wykaż tożsamość tgα(ctgα−sinαcosα)=cos2
0
humanista:
Jest tak : Ile można utworzyć kodów mających na początku n liter, a następnie m cyfr jeśli wykorzysta się wszystkie podane litery i cyfry ?
1
ja:
na okręgu o promieniu 2 opisano trójkąt równoramienny o kącie przy podstawie 30. oblicz obwód trójkąta
1
Edytka:
Fotograf ustawia do zdjęcia rodziców i 3 dzieci. Na ile sposobów może to zrobić jeżeli: a)rodzice i dzieci stoją w jednym rzędzie. b)wszyscy stoją w jednym rzędzie,z tym że rodzice
1
majaaaaaa:
W prostokącie ABCD długości boków pozostają w stosunku 3:4. obrazem prostokąta ABCD w podobieństwie o skali 2/3 jest prostokąt którego przekątna ma długość 7,5 cm. oblicz różnice
1
emila:
:::rysunek::: Wykaż tożsamość tgα(ctgα−sinαcosα)=cos
2
19
Trip:
5x
2
−45/ /2x
2
−6x
19
michasia:
rozwiąż równanie (3x−2)
2
+4x(1−x
2
)=6−5x
4
6
damian:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań.
(n+1)!
a)
(n−2)!
3*n!
b)
(n−1)!
(n+2)!
n!
c)
+
n!
(n−1)!
2(n+1)!
n!
c)
−
(n−1)!
(n−2)!
3
Niania:
Czy ktoś mógłby rozwiązać mi to równanie i wytłumaczyć skąd co się bierze? Bardzo proszę o pomoc.
1
Kamcia333:
Proszę aby wytłumaczyć mi przykłady z różnicą na tych poniższych albo innych : (z sumą i iloczynem potrafię)
5
Trip:
Określ dziedzinę wyrażenia wymiernego x2+3x+5=0
3
Klaudia:
W czworokąt ABCD można wpisać okrąg oraz miara AB równa się 5 cm i miara CD równa się 13 cm. Obrazem czworokąta ABCD o podobieństwie o skali ¼ jest czworokąt A1B1C1D1. Oblicz obwód
2
vexetariano:
sin(10x)+sin(4x)−sin(4x)
Wykaż, że jeżeli a=sinx−cosx, to
=2−2a
2
1+cos(2x)−2sin
2
(4x)
0
natka:
usuń niewymierność z mianownika: 3
44
dreczony przez logarytmy:
jak to zrobic: log
x+3
(2x
2
+7x+3)=2
2
Schirru:
Oblicz wartość wyrażenia:
0
Edytka:
Fotograf ustawia do zdjęcia rodziców i 3 dzieci. Na ile sposobów może to zrobić jeżeli: a)rodzice i dzieci stoją w jednym rzędzie.
3
michasia:
Niech p bedzie liczbą pierwszą. Zbadaj,czy podane równanie ma rozwiązanie całkowite:
0
ollka17:
−( (2−3m) * 3m −1))
3m−1
=
1
Lena:
zad.1 W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość 10 cm, a wysokość
11
gr:
Witam
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak będzie wyglądał wykres funkcji:
1
adaś:
1
Math:
Oblicz miare kata miedzy stycznymi do okregu x
2
+y
2
+2x−2y−3=0 poprowadzonymi przez punkt A(2,0).
2
agatttt:
Oblicz dlugosc wysokosci trojkata ABC poprowadzonej z wierzcholka C gdzie A=(1,2), B(3,1), C(4,5) i napisz rownanie wysokosci poprowadzonej z wierzcholka C.
2
xxx:
Wyznacz wielomian V zmiennej x opisujący objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy a i wysokości h. Podaj dziedzinę funkcji
1
borussia112:
3,5*10
−12
*2
0
xyz:
uogólnianie własności alkanów.wytłumaczy ktoś?
15
Dd:
Zadanie z 2 klasy liceum
8
Dd:
Zadanie z 2 klasy liceum
3
amuze:
Jedna z przyprostokątnych trojkata prostokątnego ma długość a i jest 5 razy krotsza od przeciwprostokątnej. Wyznacz długosc środkowej poprowadzonej do dłuższej przyprostokątnej.
5
Monia ;):
:::rysunek::: Oblicz pole równoległoboku abcd
1
adaś:
4
Jak narysować taki wykres f(x)=
, na co mam patrzeć pomóżcie
x
4
migdał:
1305 cm2 = ...m2 1585300 cm2 = ... km2
0
achia:
4x
2
−25/x
2
+6x+9 razy x
3
+27/4x
2
+20x+25
1
kinia72432:
Proszę o pomoc z tym zadaniem
5
Magda*.*:
9
2
do potęgi 3 * ( −
) do potęgi 3 * (−2)
3
proszęę o odpowiedź z góry
2
3
dziękuje
1
T:
Wyznacz miarę kąta między dwiema przekątnymi sześcianu o krawędzi długości a. \Bardzo proszę o pomoc, nie wiele rozumiem ogólnie z całego działu.
2
Magda*.*:
MAm problem z zrozumieniem zadania wytłumaczy mi ktoś
a więc np. (0.8)
4
: ( 2 i
8
dwie trzecie czyli prosto można napisać
do potęgi 4
3
4
Magdalena:
dx
∫
x (x+1)
2
0
łoki:
energia potencjalna ciała o masie m oddalonego od ziemi o Rz(promień Ziemi) jest równa: a)GmMz/2Rz
1
sss:
x'=4x/t x(1)1
1
Magdalena:
x−1
∫
dx
x+1
1
dzieciaczki_kartkóweczka:
Wiedząc, że (6sin x+5cos x)/(4 sin x+cos x)=2, wykaż, że cos(2x)=−5/13 Proszę o pomoc
1
UTO:
Czy istnieje możliwość dowodzenia implikacji indukcją? Spotkaliście się z czymś takim? Tak z ciekawości pytam.
3
Magdalena:
∫
x−1
x+1
dx
1
zadanie:
ze zbioru liczb {1,2,...,13} wybieramy jednoczesnie dwie liczby. na ile wszystkich roznych sposobow mozemy to zrobic tak, aby otrzymac dwie liczby takie ze ich iloczyn bedzie liczba
8
zakręcona:
jest dla α =30 liczba 1/6 proszę o podpowiedź
1
klaudia:
sinx=0,6 cosx=0,4
4
Auth:
Przyklad a)
2
Ritka:
:::rysunek::: Kąt α wpisany w okrąg ma miarę równą:
11
emerytowany student:
Jakie jest równanie płaszczyzny stycznej do wykresu funkcji f(x,y) = 2x
3
+ y
2
w punkcie (1,−1) ?
3
xyz:
∫ (od 1 do
∞
) z lnxdx/x
2
1
b.:
korzystasz z własności iloczynu skalarnego (rozdzielność mnożenia względem dodawania, jeśli liczysz nad ciałem R, to przemienność mnożenia) i liczysz
1
starsza:
(cos30−cos45)(cos30−cos45) wiem ,że należy skorzystać z wzoru skróconego mnożenia lecz robię jakiś szkolny błąd i nie mogę się z tym uporać,gdyby ktoś z Państwa był uprzejmy rozpisać
7
Ritka:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiono wykres funkci f: <−5;8> → R. Funkcja f jest niemalejąca w przedziale:
13
emerytowany student:
{x−2} PODZIELONE {2x
2
−5x−3}>0 jak obliczyć przedziały ?
0
Ritka:
Liczba U{1}
√
3
−
√
2
należy do przedziału
12
Tiamat:
Jak będzie wyglądał wykres:
0
łoki:
jeżeli wektor indukcji pola magnetycznego B jest prostopadły do kierunku poruszania się ładunku elektrycznego q z prędkością v, to na ładunek działa siłą równa:
2
Natal:
Jak obliczyć taką całkę: ∫
2
x
√
1−4
x
dx co mam przyjąć za t?
4
markus:
Człowiek o wysokości 1,8m rzuca cień o długości 2,4m
10
Konewka:
Znajdź równania stycznych do okręgu x
2
+y
2
−4x−1=0 i prostopadłych do prostej o równaniu 2x−y−4=0.
3
sss:
Poprowadź prostą L przez punkt A=(1,2,0) prostopadle do płaszczyzny \pi: 2x−y+z=3 z tym to już nie mam pojęcia jak zacząć
1
viv:
długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego są w stosunku p(3):3 to wówczas jeden z kątów ostrych ma miarę?
3
fair:
oblicz całke ∫∫
D
2y dxdy gdzie D jest zbiorem ograniczonym przez krzywe y=x
2
x>0 , x=0 , x+y=2
5
widelec:
Zbadac ile rozwiazan, w zaleznosci od wartosci parametru t, ma uklad rownan:
2
mała mania:
Jeżeli α jest kątem ostrym i tg=2
0
bart:
jak obliczyć taką całkę: ∫x
4
*
√
4x
2
+11
dx= wiem, że za 't' trzeba podstawić 4x
2
+11 tylko, nie wiem co dalej.
3
vexetariano:
Dwa wierzchołki A i B prostokąta leżą na paraboli o równaniu y=x
2
−4x+4, a pozostałe dwa C i D na cięciwie paraboli wyznaczonej przez prostą y=3. Udowodnij, że największa wartość pola
1
vexetariano:
Wykaż, że jeżeli każda z dwóch przekątnych czworokąta wypukłego dzieli go na trójkąty o równych polach, to ten czworokąt jest równoległobokiem.
2
vexetariano:
Wykaż, że jeżeli a=sinx−cosx, to
sin(10x)+sin(4x)−sin(4x)
1+cos(2x)−2sin
2
(4x)
=2−2a
2
.
2
hania:
Drabina nachylona jest do podłoża pod kątem60 i oddalona od ściany o 6dm
1
kam:
Pilnie potrzebuje :
2
bart:
∫ cos
2x
*sinx*dx
4
Iker:
Do pociągu składającego się z dwóch wagonów wsiada pięciu pasażerów Ile zdarzeń elementarnych sprzyja takiemu zajściu:
3
baśka:
Jeżeli sin α =4/5 i α jest kątem ostrym to : ......
3
tech:
Witam, mam problem z zadaniem z kombinatoryki. Dlaczego, jeśli mamy zadanie: 10 osób wita się ze sobą podając sobie ręke. Ile będzie
4
Maturzystka:
Suma czwartego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego wynosi 86, a suma drugiego i trzynastego wyrazu tego ciągu jest równe 22. Znajdź pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu. Help me !
1
Thor:
Interpretacja geometryczna Re(iz)=2
15
Thor:
Ile punktów wspólnych mają proste:
x+3
y
z
=
=
3
−2
1
oraz
0
Thor:
Wyznaczyć wektor równoległy do U x V gdzie U=[1,2,3], V=[4,−5,6] mający pierwszą składową równą 1.
1
achilles:
na ile sposobów można ustawić w szeregu 5 chłopców i 4 dziewczynki tak, aby a) kolejność była dowolna