jakie przekształcenia wykonać najpierw?
aga: JAkie przekształcenia wykonać najpierw?(rysunek)
y=|f(−x−2)+1|
19 wrz 22:58
Basia:
1. narysować y=f(x)
2. narysować y=f(−x) (symetria (1) względem OY)
3. narysować y=f(−x−2)+1 (przesunięcie (2) o 2 w prawo i 1 do góry)
4. narysować y=|f(−x−2)+1| czyli to co w (3) jest pod osią OX odbić symetrycznie względem OX
19 wrz 23:05
Mila:

1) f(x)=2
x−3
2) y=2
−x−3
3) y=2
−(x+2)−3 po przesunięciu o wektor [−2,0]
4)y=2
−(x+2)−3+1=y=2
−(x+2)−2
5)y=|2
(−x−2)−2|
20 wrz 01:04
Mila: 5) y=2−x−2−2
20 wrz 01:06
aga: A dlaczego zrobiłaś to na podstawie funkcji wykładniczej?
20 wrz 09:17
Mila: Nie napisałaś o jaką funkcję chodzi więc wybrałam wykładniczą.
Należy precyzyjnie podawać treść zadania, nie jesteśmy jasnowidzami.
20 wrz 11:47