Narysuj wykres funkcji.
andrzej: y=|2−x−1|−2
19 wrz 21:48
PW: Zawsze "od środka". Najpierw wykres funkcji
f(x) = 2−x
(powszechnie znany).
Następnie
g(x) = f(x) −1
(czyli obniżyć w dół o 1).
Dalej
h(x) = |g(x)|
(a to oznacza pozostawienie wykresu bez zmian tam, gdzie wartości były nieujemne, zaś tam gdzie
były ujemne − wykonanie symetrii względem osi OX).
Potem już tylko
k(x) = h(x) − 2,
czyli znowu o 2 "w dół".
20 wrz 15:26
Mila:

wg zapisu PW:
y=2
−x→translacja o wektor [0,−1], y=
2−x−1→S
OX dla y<0→y=
|2−x−1|→
y=
|2−x−1|−2
20 wrz 16:17