całka do policzenia :)
Magdalena: ∫ x−1x+1 dx
19 wrz 14:38
baca:
Łał, liczy Magda całki, a nie wie, że
| x − 1 | | x + 1 − 2 | | 2 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | |
19 wrz 14:47
Miraclepl: Też nie mogłem na to wpaść, ja na początku rozłożyłem ten ułamek na dwie całki czyli
| | x | | 1 | |
∫ |
| dx−∫ |
| dx=x+1−2ln|x+1| +C ale według wolframa to jest źle bo ma wyjść: |
| | x+1 | | x+1 | |
x−2ln|x+1|+C
Nie wiem dlaczego ten sposób jest zły (chyba, że w obliczeniach gdzieś robię błąd)
19 wrz 14:56
Mila: Miracle,Twoja całka różni się tylko stałą. Jeśli środek dobry, to w porządku.
Możesz też zrobić podstawienie :
[x+1=t, x=t−1; dx=dt]
| | t−1−1 | | t−2 | | 2 | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt=∫dt−∫ |
| =t−2lnt=x+1−2ln|x+1|+C |
| | t | | t | | t | |
19 wrz 16:31