prosze o pomoc :(
majaaaaaa: W prostokącie ABCD długości boków pozostają w stosunku 3:4. obrazem prostokąta ABCD w
podobieństwie o skali 2/3 jest prostokąt którego przekątna ma długość 7,5 cm. oblicz różnice
obwodów tych prostokątów
prosze o wytłumaczenie jak sie robi takie zadania bo kompletnie nie rozumiem tego stosunku ani
skali podobienstwa nie wiem kiedy i jak mam to użyć..:(
19 wrz 18:13
Basia:

(1) wylicz d z tw.Pitagorasa
A'C' = 7,5 =
152
A'C' =
23*d
23d =
152
podstaw za d to co wyliczyłaś w (1)
wyznacz z równania x
policz:
AB = 4x
BC = 3x
A'B' =
23*AB
B'C' =
23*BC
19 wrz 18:19