prosze o szybkie rozwiazanie
chomik: prosze o rozwiazanie calego zadania
rozwiaz nierownosc
−x2+11x+20<0
19 wrz 20:25
Beti: a sam czemu nie zrobisz? Proponuję, żebyś jednak spróbował/−a
19 wrz 20:26
chomik: probowalam
19 wrz 20:27
Basia: pokaż obliczenia
19 wrz 20:28
Basia:
wypisz najpierw
a=...
b=...
c=....
i podaj wzór na Δ
19 wrz 20:28
chomik: wyszlo mi cos typu −11−√201/−2 O.o
19 wrz 20:34
Basia:
no i dobrze wyszło
| | −11−√201 | | 11+√201 | |
x1 = |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | |
| | −11+√201 | | 11−√201 | |
x2 = |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | |
szkicujesz parabolę; a= −1 < 0 czyli ramiona w dół
z wykresu odczytasz, że
| | 11−√201 | | 11+√201 | |
x∊(−∞; |
| )∪( |
| ;+∞) |
| | 2 | | 2 | |
i to wszystko bo z tym
√201 raczej nic mądrego nie zrobisz
19 wrz 20:39
chomik: a czemu tam pod ulamkiem nie jest − 2
19 wrz 20:43
Basia:
| −11−√201 | | (−1)*(11+√201) | | 11+√201 | |
| = |
| = |
| |
| −2 | | (−1)*2 | | 2 | |
bo −1 się skróci
w drugim tak samo
19 wrz 21:04