znajdź
Maturzystka: Suma czwartego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego wynosi 86, a suma drugiego i trzynastego
wyrazu tego ciągu jest równe 22. Znajdź pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu. Help me !
19 wrz 01:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
86 = a7 + a4 = a1+6r +a1+3r
22 = a2 + a13 = a1+r +a1+12r
układ równań z dwoma niewiadomymi ... droga maturzystko − daleka droga przed Tobą
19 wrz 01:25
Gustlik: Niestety będzie układ równań:
a4+a7=86
a2+a13=22
a1+3r+a1+6r=86
a1+r+a1+12r=22
2a1+9r=86
2a1+13r=22
dokończ...
19 wrz 01:26
Maturzystka: dziękuję
19 wrz 01:36
Maturzystka: pierwszy wyraz ciągu wyszedł 115 ?
19 wrz 01:44