Oblicz wartość wyrażenia.
Malwina. : a) 1 − 3 cos2α
b) cos2α − cos4α
19 wrz 20:09
Basia: napisz pełną treść zadania
19 wrz 20:13
Malwina. : Po prostu oblicz.
19 wrz 20:16
Basia: bzdura; oblicz wartość wyrażenia dla α=.........................
taka jest treść tego zadania
więc dla α= ile ?
19 wrz 20:17
Piotr:
19 wrz 20:18
Malwina. : Nie bzdura, bo moja babka od matmy tak je formułuje. Po prostu α ∊ ( 0stopni, 90stopni)
19 wrz 20:20
Basia:
przecież dla różnych α te wyrażenia mają różne wartości
np pierwsze
| | √3 | | 3 | | 9 | | 5 | |
dla α=30 masz 1−3*( |
| )2 = 1−3 |
| = 1− |
| = − |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | |
a dla α=60 masz 1−3*( |
| )2 = 1− |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
dla α=45 będzie jeszcze co innego
i tak dalej
tak sformułowane zadanie jest niewykonalne
może przekształć, uprość, albo coś w tym rodzaju ?
19 wrz 20:26