oblicz sin
natasza: jezeli α jest kątem ostrym a tgα=2.nie chodzi mi o wynik tylko o sposób obliczeń bo mam kilka
zadań tego typu proszę o pomoc w tym jednym
19 wrz 21:56
19 wrz 21:58
Eta:
c
2= 4+1 ⇒ c=
√5
sinα= .... cosα=.....
19 wrz 21:59
Basia:
sposób rachunkowy
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sinx = 2cosx
i jedynka trygonometryczna
pamiętaj, że wszystkie funkcje kąta ostrego są dodatnie
sposób rysunkowy
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rysujesz sobie taki trójkąt prostokątny aby tgα=2
czyli jedna przyprostokątna musi mieć x; druga 2x (α jest przy x)
liczysz przeciwprostokątną c z tw.Pitagorasa
i funkcje z definicji
19 wrz 21:59
Eta:
ten sposób jest najprostszy
19 wrz 22:00
Saizou :

np. z rysunku
i z tw. Pitagorasa mamy
4+1=x
2
x=
√5
wówczas
19 wrz 22:00
natasza: dziękuję bardzo widać,że eksperci
19 wrz 22:09