wyznacz wielomian
xxx: Wyznacz wielomian V zmiennej x opisujący objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o
krawędzi podstawy a i wysokości h. Podaj dziedzinę funkcji
a=x+3, h=3(x2−6x+9)
19 wrz 17:03
ICSP: a = (x+3) , przy czym x > −3
b = 3(x−3)
2 przy czym x ≠ 3
| | 1 | |
V = |
| PP*h = (x+3)2*(x−3)2 przy założenaich podanych wyżej. |
| | 3 | |
D : x ∊ (−3;+
∞)\{3}
19 wrz 17:07
ICSP: można to jeszcze zapisać w postaci : V = (x2 − 9)2 ale to już tylko kwestia ładnego zapisu i
nie wpływa zbytnio na rozwiązanie(no chyba ze chcesz sobie cos tam jeszcze później z tego
liczyć)
19 wrz 17:08