Zadania na potegach o wykladniku ujemnym, chce tylko spr czy dobrze obliczyłam
Kinia: Oblicz
(a−2 +b−2)−2
19 wrz 20:02
Beti: to jaki dostałaś wynik? Zapisz, to sprawdzę czy dobry
19 wrz 20:19
19 wrz 20:32
Beti: niestety, źle

najpierw musisz obrócić a i b i podnieść do kwadratu, potem dodać powstałe ułamki (sprowadzając
do wspólnego mianownika), potem znowu obrócić i podnieść do kwadratu.
19 wrz 20:35
Kinia: dzieki
19 wrz 20:41
dero2005:
| | 1 | | 1 | | b2 | | a2 | |
(a−2 + b−2)−2 = ( |
| + |
| )−2 = [ |
| + |
| ]−2 = |
| | a2 | | b2 | | a2*b2 | | a2*b2 | |
| | b2+a2 | | a2*b2 | | a4*b4 | |
= [ |
| ]−2 = [ |
| ]2 = |
| |
| | a2*b2 | | a2+b2 | | a4+2a2b2+b4 | |
19 wrz 20:54
Seba: nie powinno ci wyjsc a*4 + b*4 ? czy sie myle?
19 wrz 20:57
dero2005:
(a2+b2)2 = a4 +2a2b2+b4
19 wrz 21:13