matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrażenia wymierne - rozwiąż
guzik90:
Równania wymierne Przykład:
4
=3 x≠0
x
4=3x
4
x=
5
6
1
a) −
=
x
3
6x−
x
b)
=3
3
+3
2x−5
c)
=x
x−4
2x−9
d)
=x+3
x−3
−x−4
e)
=2
x+2
19 wrz 22:40
Ann:
a)x!=0 −18=x b) tu cos masz nie tak z rownaniem wiec nie pomoge c) x!=4 2x−5=x*(x−4) 2x−5=x
2
−4x x
2
−6x+5=0 Δ=36−4*5=16 x1=(6−4)/2=1 x2=(6+4)/2=5 0dp x∊{1,5} d) x!=3 2x−9=(x+3)(x−3) 2x−9=x
2
−9 2x=x
2
x(x−2)=0 x=0 v x=2 e) x!=−2 −x−4=2x+4 −8=3x
−8
x=
3
19 wrz 23:30