oblicz pole pow. całkowitej i objętość walca
malwa: Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca wpisanego w sześcian o krawędzi długości
1,4 m. Proszę o pomoc.Nie wiem czy dobrze rozumuję
czy H=1,4m?
czy r=0,7/π?
19 wrz 21:02
konrad: r=0,7 m, skąd Ci się π wzięło?
19 wrz 21:05
malwa: właśnie nie wiem, może 0,35/π? dlatego proszę o pomoc
19 wrz 21:11
konrad: co

przecież napisałem r=0,7
19 wrz 21:15
Nienor: Problem sprowadza się do r koła wpisanego w kwadrat o boku 1,4m, bo h jest równe długości
krawędzi tego sześcianu.
19 wrz 21:16
dero2005:

a = 1,4 m
h = 1,4 m
r = 0,7 m
P
p = 2*πr
2
P
b = 2πrh
P
c = P
p+P
b = 2πr(r+h) =
V = πr
2*h =
19 wrz 21:23