łoki: Wskaż prawidłową odpowiedź
1.Jeżeli ciało o masie m=2kg jest opuszczone w dół ruchem jednostajnym siła F=10N skierowaną
pionowo do góry na drodze s=5m, to siła ta wykonuje pracę:
a)−50J
b)100J
c)20J
d)−20J
2.Siła zachowawcza to taka:
a)dla której, jej praca zależy od drogi efektywnej po jakiej porusza się cząstka
b)jak np. siła tarcia lub oporu powietrza
c) dla której, prędkość cząstki musi pozostawać stała wzdłuż całej linii drogi zamkniętej
d)la której, jej praca nie zależy od drogi po jakiej porusza się cząstka
19 wrz 22:19
Buuu:
1: a)
2: d)
19 wrz 22:24
łoki: dzięki
19 wrz 22:35