matematykaszkolna.pl
wykres funkcji wymiernej :) gr: Witam emotka Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak będzie wyglądał wykres funkcji: 6/(|x| − 3)?
19 wrz 17:25
ICSP:
6 

|x| − 3 
Rysujesz wykres funkcji :
 6 
f(x) =

tylko po prawej stronie osi OY a następnie rysujesz lewą stronę symetrycznie
 x − 3 
 6 
względem osi OY. i otrzymujesz f(x) =

|x|−3 
19 wrz 17:32
gr: dzięki za odpowiedź emotka Wiem, że tak to będzie wyglądać, ale mam nieco inne pytanie. Skoro odejmujemy 3, to mamy taki wektor: [0,3] Dla dodatnich przesuwamy w prawo, a dlaczego już dla ujemnych przesuwamy o wektor w prawo?
19 wrz 17:38
gr: poprawka: Dla dodatnich przesuwamy w prawo, a dlaczego już dla ujemnych przesuwamy o wektor w lewo?
19 wrz 17:39
ICSP:
 a 
f(x) =

+ c
 x − b 
wiec mamy wektor : [b ; c] teraz nie rozumiem troszkę twojego pytania
19 wrz 17:39
ICSP: jakich ujemnych Daj jakiś przykład emotka
19 wrz 17:40
gr: dla ujemny x−ów. Weźmy: x = −5 Hmm, może ja źle rysuję te wykresemotka Robię tak: 1. Rysuję "podstawowy wykres" typu 4/x. A potem przesuwam go o odpowiedni wektor. I tak właśnie robiłem w tym zadaniu. Tzn. Liczyłem np. dla x=3. wychodziło mi ileś tam, a punkt rysowałem o 3 jednostki w prawo. Tak samo robiłem dla ujemnych, ale nie wyszło mi symetryczne emotka
19 wrz 17:44
ICSP:
 6 
Najpierw narysowałeś wykres f(x) =

a później dopiero zacząłeś go odbijać ?
 x − 3 
19 wrz 17:53
gr: ale jak mogę go narysować w prostej postaci, a dopiero potem odbijać skoro pod wartością bezwzględną nie jest wszystko tylko jeden czynnik. (x)
19 wrz 17:59
ICSP:
 6 
zapis f(x) =

oznacza że wykres został "nadpisany"(cześć wykresu w ćwiartce II oraz
 |x| −3 
III została "nadpisana" przez wykres który leży w ćwiartce I oraz IV) względem osi OY. Zapisujemy to jako f(|x)
 6 
zapis f(x) = |

| oznacza ze wykres został odbity względem osi OX. Zapisujemy |f(x)|
 x −3 
W obydwu przypadkach najpierw rysujemy ten wykres. a Później go odpowiednio przekształcamy.
19 wrz 18:05
Mila: rysunek
 6 
f(x)=

niebieski, narysuję go jeszcze na innym wykresie.
 x−3 
 6 
g(x)=

pomarańczowy.
 |x|−3 
(niebieska część wykresu odpowiadająca dodatnim x−om została odbita symetrycznie względem OY, natomiast odpowiadająca ujemnym zostaje pominięta) Przeczytaj jeszcze co Ci napisał ICSP .
19 wrz 21:18
Mila: rysunekPorównaj teraz wykresy.
 6 
f(x)=

x−3 
19 wrz 21:21