Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak będzie wyglądał wykres funkcji:
6/(|x| − 3)?
| 6 | |
| |x| − 3 |
| 6 | ||
f(x) = | tylko po prawej stronie osi OY a następnie rysujesz lewą stronę symetrycznie | |
| x − 3 |
| 6 | ||
względem osi OY. i otrzymujesz f(x) = | ||
| |x|−3 |
Wiem, że tak to będzie wyglądać, ale mam nieco inne pytanie.
Skoro odejmujemy 3, to mamy taki wektor: [0,3]
Dla dodatnich przesuwamy w prawo, a dlaczego już dla ujemnych przesuwamy o wektor w prawo?
| a | ||
f(x) = | + c | |
| x − b |
Daj jakiś przykład
Robię tak:
1. Rysuję "podstawowy wykres" typu 4/x. A potem przesuwam go o odpowiedni wektor. I tak właśnie
robiłem w tym zadaniu. Tzn. Liczyłem np. dla x=3. wychodziło mi ileś tam, a punkt rysowałem o
3 jednostki w prawo. Tak samo robiłem dla ujemnych, ale nie wyszło mi symetryczne
| 6 | ||
Najpierw narysowałeś wykres f(x) = | a później dopiero zacząłeś go odbijać ? | |
| x − 3 |
| 6 | ||
zapis f(x) = | oznacza że wykres został "nadpisany"(cześć wykresu w ćwiartce II oraz | |
| |x| −3 |
| 6 | ||
zapis f(x) = | | | oznacza ze wykres został odbity względem osi OX. Zapisujemy |f(x)| | |
| x −3 |

| 6 | ||
f(x)= | niebieski, narysuję go jeszcze na innym wykresie. | |
| x−3 |
| 6 | ||
g(x)= | pomarańczowy. | |
| |x|−3 |
Porównaj teraz wykresy.
| 6 | ||
f(x)= | ||
| x−3 |