funkcja kwadratowa
Damian24: Oblicz największą wartość funkcji: f(x)=−2x2+10x−1 i wyznacz argument, w którym ta wartość
jest przyjmowana.
19 wrz 22:24
19 wrz 22:25
Piotr:
oblicz wspolrzedne wierzcholka
19 wrz 22:25
Sokoov: zauważ, że przy x2 jest minus, więc parabola będzie miała ramiona w dół. Największą wartością
funkcji będzie więc jej wierzchołek.
19 wrz 22:26
Damian24: a argumentem będzie... ?
19 wrz 22:28
Sokoov: no argument to współrzędna X
19 wrz 22:30
krystek: xw argument
yw wartość największa
19 wrz 22:35
Gustlik: Czyli współrzedne wierzchołka paraboli:
| | Δ | |
q=− |
| lub q=f(p) − wartość dla tego argumentu. |
| | 4a | |
19 wrz 23:49
Piotr:
wypowiem sie. przeciez napisalem to na poczatku. wystarczy obliczyc wspolrzedne wierzcholka...
i to jest to, ze nie wiedza co to argument, co to wartosc funkcji. a gbyby a>0 to nie daloby
sie obliczyc najwiekszej wartosci (bez ograniczen ). i to tyle.
20 wrz 00:49
Mila:

y
w=−2*(2,5)
2+10*2,5−1 oblicz, to jest wartość największa
20 wrz 01:25