permutacje
damian: Odświeżam:
| | 2(n+1)! | | n! | |
d) |
| − |
| |
| | (n−1)! | | (n−2)! | |
19 wrz 20:07
tn: c)
(n+2)! = n! * (n+1)(n+2)
a zatem
| (n+2)! | | n! * (n+1)(n+2) | |
| = |
| = (n+1)(n+2) |
| n! | | n! | |
n! = (n−1)! * n
I tak rób analogicznie
19 wrz 20:12
damian: | | n!*(n+1)(n+2) | |
czyli według moich obliczeń będzie tak: |
| +(n−1)!*n |
| | n! | |
19 wrz 20:22
damian: sorki źle juz pisze poprawnie
19 wrz 20:23
damian: | | (n−1)!*n | |
cd. |
| = n2+3n+2+n=n2+4n+2 |
| | (n−1)! | |
19 wrz 20:24
Beti:
19 wrz 20:25
+-: To dla odświeżenia wiedzy o działaniach z ! (n+2)!=(n+1)(n+2)n! (n−1)!=n/n!
19 wrz 20:25
damian: a jak ten przykład d zrobić. bo ja nie potrafie sobie tego rozpisać .. o ile na liczbach mi
idzie to na tych "enkach" mi nie wychodzi. moze jakaś rada ?
19 wrz 20:34
20 wrz 02:02
Basia:
10! = 1*2*3*....*8*9*10 // 9=10−1 8 = 10−2
analogicznie
n! = 1*2*3*....*(n−2)*(n−1)*n
a jak trzeba to i więcej
np:
(n+3)! = 1*2*....*n(n+1)(n+2)(n+3)
i tak dalej
20 wrz 02:27