równanie wielomianowe
michasia: rozwiąż równanie (3x−2)2+4x(1−x2)=6−5x4
19 wrz 18:07
ICSP: no i w czym tutaj jest problem ?
19 wrz 18:08
michasia: po prostu mam problem z tym pzrykładem za nic nie wychodzi mi tak jak należy. równania
rozumiem.; (
19 wrz 18:18
asdf: (3x − 2)2 = 9x2 − 12x + 4
4x(1 − x2) = 4x − 4x3
19 wrz 18:20
ICSP: no to najpierw po wymnażaj wszystko . Wykorzystaj wzory skróconego mnożenia i pokaż co
otrzymałaś.
19 wrz 18:21
ICSP: zostawiam ten przykład tobie
asdf i idę sobie coś dobrego na kolację kupić
19 wrz 18:24
ICSP: tylko pamiętaj że 9x
2 = 10x
2 − x
2
19 wrz 18:28
michasia: Δ=b
2−4ac
czyli:
Δ=144−[4*9*4]
Δ=o
x=−b/2a
czyli:
x=12/18
x=2/3
19 wrz 18:29
asdf: 9x
2 − 12x + 4 + 4x −4x
3 = 6 − 5x
4
5x
4 − 4x
3 + 9x
2 − 8x − 2 = 0
x
3(5x − 4) + 2x(5x − 4) − x
2 − 2 = 0
tu się zacinam
19 wrz 18:53
asdf: mam:
5x
4 − 4x
3 + 9x2 − 8x − 2 = 0
5x
4 − 4x
3 + 10x2 − x2 − 8x − 2 = 0
5x
2 (x
2 + 2) − 4x(x
2 + 2) − 1(x
2 + 2) = 0
(x
2 + 2)(5x
2 − 4x − 1) = 0
| | 1 | |
(x2 + 2)(x + |
| )(x − 1) |
| | 2 | |
Kolację się zjadło i od razu mózg ruszył
19 wrz 19:42
asdf: zapomniałem piątki przed nawias:
| | 1 | |
5(x2 + 2)(x + |
| ) x − 1) |
| | 2 | |
19 wrz 19:43
ICSP: asdf czekam aż poprawisz.
19 wrz 20:00
asdf: | | 1 | |
5(x2 + 2)(x + |
| )(x − 1) |
| | 2 | |
19 wrz 20:05
ICSP: popraw
19 wrz 20:08
asdf: nie wiem co
19 wrz 20:09
ICSP: szukaj błędu

Nawet na oko widać ze jak wymnożymy wszystkie wyrazy wolne tych dwumianów to nie otrzymamy
liczby −2
19 wrz 20:10
19 wrz 20:12
ICSP: 
Teraz jest dobrze
19 wrz 20:12
asdf: | | 1 | |
w zeszycie piknie mam napisane |
| , tutaj nie wiem skąd wziąłem te pół  |
| | 5 | |
19 wrz 20:13
ICSP:
19 wrz 20:15