Geometria
agatttt: Oblicz dlugosc wysokosci trojkata ABC poprowadzonej z wierzcholka C gdzie A=(1,2), B(3,1),
C(4,5) i napisz rownanie wysokosci poprowadzonej z wierzcholka C.
Z gory dziekuje
Skipper:
− napisz równanie prostej przechodzącej przez A i B
| | 1 | |
− wysokość leży na prostej o współczyniku − |
| − przechodzącej przez C
|
| | a | |
− miarę wysokości policzysz jako odległość punktu C od prostej przechodzącej przez A i B
dero2005:

współczynnik kierunkowy prostej AB
| | yB−yA | | 1−2 | | −1 | |
aAB = |
| = |
| = |
| = −12
|
| | xB−xA | | 3−1 | | 2 | |
równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
y
AB = a
AB(x−x
A)+y
A = −
12(x−1)+2 = −
12x +
52
współczynnik kierunkowy wysokości h (prostej CD)
a
CD*a
AB = −1
a
CD = 2
równanie wysokości h
y
CD = a
CD(x−x
C) +y
C = 2(x−4)+5 = 2x−3
długość wysokości h (odległość punktu od prostej)
| | |AxC + ByC + C| | |
d = |
|
|
| | √A2 + B2 | |
y = −
12x+
52 równanie kierunkowe
x + 2y − 5 = 0 równanie ogólne A = 1 , B = 2 , C = −5
| | |1*4 +2*5 − 5| | | 9√5 | |
d = |
| = |
|
|
| | √12 + 22 | | 5 | |