matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kąt
Ritka:
Kąt α wpisany w okrąg ma miarę równą: A. 70 B.115 C.145 D.150
19 wrz 13:46
pigor:
... , otóż ,
α=
1
2
(360
o
−2*35
o
)=
1
2
(360
o
−70
o
)=
1
2
*290
o
=
145
o
, odp.
C
.
19 wrz 13:53
pigor:
,... , a ...
krótko do tego samego wniosku dochodzimy tu z tw, o czworokącie wpisanym w okrąg
α=
180
o
−35
o
=
145
o
.
19 wrz 13:58