Czy poniższe zadanie jest prawdziwe ?
emerytowany student: Równanie 52x * 25x−4 = 1 ma rozwiązanie dodatnie
Niby jest, ale jak to sprawdzić ?
19 wrz 22:17
Basia:
to chyba ma być: 52x*25x − 4 = 1
tak ?
19 wrz 22:21
Buuu: Mniemam, że chodziło o taki zapis: 52x * 25x − 4 = 1
52x*52x = 5
252x = 5
54x = 51
4x = 1
x = 0,25
19 wrz 22:22
Eta:
Czy takie jest to równanie? 52x*25x−4= 1
19 wrz 22:22
Basia:
52x*(52)x = 5
52x*52x = 51
52x+2x = 51
54x = 51
4x = 1
x = 14
i jest to jedyne rozwiązanie tego równania
19 wrz 22:22
Buuu: Witaj Basiu
19 wrz 22:22
Eta:
19 wrz 22:23
Eta:
Jasnowidzami jesteście?

Pozdrawiam
19 wrz 22:23
Piotr:
rozwiazac
19 wrz 22:23
Basia: Witajcie
Eto i
Buuu 
No i czego się złościsz ? Może to jednak jest 5
2x*25
x−4 = 1
19 wrz 22:25
Eta:
Basiu ... ja się nie złoszczę

W tym zapisie ........... mamy "zgaduj−zgadulę"
19 wrz 22:28
emerytowany student: Sorki ma być tak jak Basia napisała
19 wrz 22:30
emerytowany student: i Eta, więc jak to ma wyglądać ?
19 wrz 22:32
Basia: to Eta tak napisała
spróbuj sam na podstawie poprzedniego rozwiązania
podstaw za 1 50
19 wrz 22:32
emerytowany student: 52x * 25x−4 = 1
19 wrz 22:33
Basia:
52x*(52)x−4 = 50
spróbuj teraz sam to zrobić; napisz jak liczysz; sprawdzimy
19 wrz 22:35
Buuu:
Witaj
Eto, czyli jednak z
Basią nie jasnowidzimy
19 wrz 22:37
emerytowany student: ok
5
2x * 5
2x−8=5
0
4x−8=0
x=2
Dobrze ?
19 wrz 22:37
emerytowany student: Halo ?
19 wrz 22:43
b.: zadanie w początkowej wersji też jest nietrudne, więc obyłoby się bez jasnowidzenia
19 wrz 22:43
b.: @22:37: dobrze
19 wrz 22:44
emerytowany student: Dobrze, dziękuję

Jeszcze trochę chyba będę potrzebował 'korków' gdyż jutro mam poprawkę
egzaminu
19 wrz 22:45