wyznacz ekstrema lokalne.zbadaj monotoniczność funkcji.
ania: f(x)=x55−x33+2
19 wrz 21:22
Basia:
policz najpierw f'(x)
podaj wynik
19 wrz 21:43
ania: Nie wiem czy to dobrze liczę
4x3−2x
19 wrz 21:55
Basia:
f'(x) = 15*5x4 − 13*3x2 = x4 − x2 = x2(x2−1) = x2(x−1)(x+1)
znajdź teraz miejsca zerowe f'(x)
19 wrz 23:10
ania : f'(x) = 0
x2(x−1)(x+1) = 0
x2 = 0
x = 0
x−1 = 0
x = 1
x+1 = 0
x = −1
x = 0,1,−1 ?
Co dalej ?
19 wrz 23:46
Basia:

teraz rysujesz wykres pochodnej
wystarczy, że narysujesz oddzielnie
y = x2
i
y = x2−1
z wykresu odczytujesz jak zachowuje się pochodna (chodzi o znak)
i na tej podstawie określasz jak zachowuje się funkcja
x∊(−
∞;−1) ⇒ f'(x) = (+)*(+) = (+) > 0 ⇒ f.↗
x∊(−1;0) ⇒ f'(x) = (+)*(−) = (−) < 0 ⇒ f.↘
x∊(0;1) ⇒ f'(x) = (+)*(−) = (−) < 0 ⇒ f.↘
x∊(1;+
∞) ⇒ f'(x) = (+)*(+) = (+) > 0 ⇒ f.↗
jak widać w p−cie x=0 pochodna
nie zmienia znaku czyli
nie ma tam ekstremum
dla x= −1 masz maksimum , bo najpierw rośnie a potem maleje(↗↘)
dla x=1 masz minimum, bo najpierw maleje a potem rośnie (↘↗)
jeżeli trzeba to policz
f
max = f(−1)
i
f
min = f(1)
20 wrz 01:24
ania: DZIĘKI WIELKIE
POZDRAWIAM
20 wrz 16:25