Dziedzina
ssaas: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć te przykład y
f(x) = 1−x
Df: <3, +nieskończoności )
19 wrz 19:00
Mila: Podaj treść zadania.
19 wrz 20:24
Krzysiek: Masz napisane ze dziedzina funkcji to przedzial <3do ∞). Oczywiscie lacznie z 3 bo przedzial
lewostronnie domkniety. Czyli dziedzina to wszystkie liczby od3 do ∞. Czyli wszystkie liczby
rzeczywiste z tego przedzialu . Elementami x tego zbioru beda np liczby 3 , 6 ,8, √25
,√42 czyli jakies konkretne liczby
Teraz prosze zebys sobie przeczytal definicje funkcji i zwrocil uwage na to ze jest to
przyporzadkowanie . Czyli ze jakiemus elementowi x ∊ X (dziedziny ) jest przyporzadkowany,,
dokladnie jeden element "y ∊Y (przeciewdziedziny) Zwroc uwage uwage na to dokladnie jeden .
Nasza funkcja jest opisana wzorem f(x) =1−x Nasze przyporzadkowanie mozemy odczytac w ten
sposob ze dowolnemu elementowi x z dziedziny jest przyporzadkowany dokladnie jeden elemeny
y ktory jest rowny roznicy liczby1 i elementu x . f(x) =y czyli mozemy zapisac ze y=1−x .
Teraz podstawmy do wzoru x=3 . mozemy bo 3 nalezy do dziedziny to y=1−3=−2. ,x=55to
y=1−55=−54, x=√100 to y=1−√100=−9 , x= √345698763to y = 1−√345698763. Widzisz ze
konkretnemu x z dziedziny jest przyporzadkowana konkretna wartosc y . Dla x=3 y=−2
jezeli sobie postawisz za x rozne liczby nalezace do dziedziny funkcji i wyliczysz y −ki to na
tej postawie mozesz narysowac wykres tej funkcji . Oczywiscie punkt (3,−2) kropka zamalowana
bo 3 nalezy do dziedziny. Mam nadzieje ze zrozumiales o co tu chodzi
19 wrz 20:42