Rozwiąż równanie.
VQ: 5x + 10 x 5x−2 = 725
Trzeba tu sprowadzić 10 do potęgi, której podstawą jest 5 (tak mi się wydaje), tylko nie mam
pojęcia jak to obliczyć.
19 wrz 20:49
ICSP: | | 1 | | 7 | |
5x + 10 * |
| * 5x = |
| |
| | 25 | | 25 | |
t = 5
x , t > 0
x = −1
19 wrz 20:51
VQ: Jest jakiś drugi sposób? Nie wiem, wyłączenie czegoś przed nawias?
19 wrz 21:28
ICSP: Przecież ja własnie wyłączyłem przed nawias
19 wrz 21:29
Eta:
Bez podstawienia (za t)
5
x*25+10*25*5
x−2= 7
5
x*25+10*5
x= 7
5
x(25+10)=7
5
x= 5
−1
x= −1
19 wrz 23:46
Gustlik: ICSP, czemu się tak męczysz ułamkami? Wymnóż całe równanie przez wspólny mianownik i licz
na liczbach całkowitych − o wiele prościej.
25t+10t=7
35t=7 /:35
19 wrz 23:53
ICSP: ale ja się lubię męczyć z ułamkami
19 wrz 23:54
Eta:
19 wrz 23:55
Ajtek:
Przecież ułamki nie "gryzą", a są podstawą matematyki
19 wrz 23:56
Eta:
Ajtek
19 wrz 23:56
Ajtek:
Dobry wieczór
Eta, Gustlik, ICSP 
.
19 wrz 23:56
Ajtek:
Eta pójdę dalej w las i napiszę, że pierwiastki też nie gryzą

.
19 wrz 23:58
Eta:
A czy w matematyce jest "coś" ? co "gryzie" ?
19 wrz 23:59
Ajtek:
yyyyyyy no to ja przemilczę......
........ jak dla mnie logika
20 wrz 00:00
Gustlik: ICSP, No tak, ale wielu uczniów woli liczyć na liczbach całkowitych, dlatego lepsza jest
metoda z wymnażaniem całego równania przez wspólny mianownik i liczenia na liczbach
całkowitych. Pozdrawiam.
20 wrz 00:13
Ajtek:
Gustlik ja równiez wolę liczyć na l. całkowitych. Ale nie zawsze się tak da na "dzień
dobry", patrz wyrażenia wymierne

.
20 wrz 00:25