Obliczyć całkę
Magdalena:
19 wrz 15:09
Basia:
rozkład na ułamki proste
| 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x+1)2 | | x | | x+1 | | (x+1)2 | |
19 wrz 15:12
Magdalena: nie rozumiem tego rozkładu a jak mam np
| | x2 − 5x +9 | |
∫ |
| dx |
| | x2 − 5x +6 | |
to jak tu zrobić rozkład ?
19 wrz 15:15
Basia:
to inny typ wyrażenia
| x2−5x+9 | | x2−5x+6+3 | |
| = |
| = |
| x2−5x+6 | | x2−5x+6 | |
| | 1 | | 1 | |
J = ∫1dx + 3∫ |
| dx = x + 3∫ |
| dx |
| | x2−5x+6 | | (x−2)(x−3) | |
i na ułamki proste rozkładasz tylko
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−2)(x−3) | | x−2 | | x−3 | |
19 wrz 15:18
Magdalena: dziękuję pięknie, chyba już rozumiem
19 wrz 15:24