rownanie logarytmiczne
dreczony przez logarytmy: jak to zrobic:
logx+3(2x2+7x+3)=2
wiem ze trzeba zaczac od dziedziny i wydaje mi sie ze warunki beda takie:
o 2x2+7x+3>0
o x+3>0
o x≠−3
czy dobrze mysle? co dalej?
19 wrz 17:44
konrad: 3 warunek: x+3≠1 ⇒ x≠−2
a dalej z definicji logarytmu
logab=c ⇔ ac=b
19 wrz 17:51
pigor: znaczy się od 2x
2+7x+3>0 i x+3>0 i x+3≠1 , no i wtedy z definicji logarytmu :
logx+3(2x2+7x+3)=2 ⇔ 2x
2+7x+3= (x+3)
2 ⇔ 2x
2+7x+3= x
2+6x+9 ⇔
⇔ x
2+x−6=0 ⇔ x= −3 ∨ x=2 i teraz sprawdź z dziedziną, czy ...
19 wrz 17:54
dreczony przez logarytmy: przepraszam ale musialem szybko odejsc od komputera, nie wiem skad sie wzielo u pigora (x+3)2
powie mi ktos?
19 wrz 19:19
dreczony przez logarytmy: nie wiem dlaczego 2x
2+7x+3 zostalo przyrownane (x+3)
2
19 wrz 19:20
Beti: popatrz na def. logarytmu.
Masz: a = x+3
b = 2x2+7x+3
c = 2
więc prawa strona def. będzie u Ciebie wyglądała tak: (x+3)2 = 2x2+7x+3
19 wrz 19:25
dreczony przez logarytmy: juz rozumiem dziekuje
19 wrz 19:30
dreczony przez logarytmy: a jeszcze za bardzo nie rozumiem dalczego w dziedzinie x+3>0 i x+3≠1 , czy nie moglbym zapisac
te oba warunki jako x>1?
19 wrz 19:35
dreczony przez logarytmy: trafil mi sie przyklad logx+1(2x3+3x2+3x+2)=3
czyli bedzie (2x3+3x2+3x+2)=(x+1)3
i x3 mi sie tutaj nie zredukuje wiec musze skorzystac z hornera czy jest jakis inny sposob bo
hornera nie umiem
19 wrz 19:43
dreczony przez logarytmy: a nie wyszlo x3+1=0 co z tym zrobic?
19 wrz 19:44
dreczony przez logarytmy: czy mam po prostu przerzucic 1 na druga strone i wtedy x3=1 => x=1? i to jest odpowiedz?
19 wrz 19:46
Basia:
bo logab jest zdefiniowany tylko dla a>0 i a≠1 i b>0
oprócz warunku x+3>0 i x+3≠1 musi być jeszcze spełniony warunek
2x2+7x+3>0
19 wrz 19:46
dreczony przez logarytmy: halo nei chce prowadzic monologu
19 wrz 19:46
Beti:
1) co do dziedziny, to nie można tych dwóch warunków zastąpić jednym, bo wtedy pomijasz
wszustkie liczby większe od zera a mniejsze od 1.
2) co do drugiego równania, to żaden Horner nie jest tu potrzebny, bo po redukcji wyrazów
dostajesz równanie x3+1 = 0
19 wrz 19:47
dreczony przez logarytmy: aha czyli musze o tym pamietac x3=−1 czyli x=−1 to jest odpowiedz?
19 wrz 19:47
dreczony przez logarytmy: no tak juz do tego doszedlem dziekuje
19 wrz 19:48
Beti: W zb. R jedynym rozwiązaniem tego równania (o ile należy do dziedziny) jest x = −1
19 wrz 19:48
Beti:
19 wrz 19:49
dreczony przez logarytmy: wlasnie nie nalezy do dziedziny czyli zbior pusty
19 wrz 19:51
Beti: no skoro nie należy, to rzeczywiście zb. pusty
19 wrz 19:52
dreczony przez logarytmy: Beti w nastepnym przykladzie wyszlo mi −2x3+11x2−14x+8=0 to w tym przypadku horner?
19 wrz 19:53
Beti: tak
19 wrz 19:55
dreczony przez logarytmy: a jak to mam zrobic bo zabardzo nie rozumiem
19 wrz 19:57
dreczony przez logarytmy: nie wiem przez co mam dzielic
19 wrz 19:59
Beti: a na pewno dobrze zapisałeś to równanie, bo coś nie mogę znaleźć pierwiastka tego wielomianu
19 wrz 20:03
dreczony przez logarytmy: logx−2(−x3+5x2−2x)=3 mam rozwaizac to rownanie
19 wrz 20:06
19 wrz 20:08
Beti: równanie jest OK. Teraz trzeba tylko (

) znaleźć na nie sposób
19 wrz 20:09
dreczony przez logarytmy: cheating to jest
19 wrz 20:09
19 wrz 20:10
Piotr:
tak dla sprawdzenia
19 wrz 20:11
Beti: No faktycznie

palnęłam błąd w obliczeniach. Liczba 4 jest pierw. wielomianu. Teraz trzeba
podzielić wielomian przez x−4 normalnie lub sposobem Hornera
19 wrz 20:11
Basia:
nie jest OK
(x−2)3 = x3 − 6x2 + 12x −8
i w końcowym równaniu też będzie −8
19 wrz 20:12
Beti: Basiu, to zależy jak uporządkujesz to równanie. dręczony... zrobił to dobrze.
19 wrz 20:15
Piotr:
ale jest przeniesione na lewo...
19 wrz 20:15
dreczony przez logarytmy: no i wyszlo mi (−x2+3x−2)(x−4) i co dalej z tym, jezeli dobrze obliczylem
19 wrz 20:18
Piotr:
4 nalezy do dziedziny ?
19 wrz 20:19
Basia: a faktycznie; przeoczyłam minus przed 2x
3
19 wrz 20:20
Beti: teraz dla pierwszego czynnika obliczasz deltę, x1 i x2 −−> cały czas pamiętasz o dziedzinie
19 wrz 20:23
Piotr:
jest źle podzielone.
19 wrz 20:26
Piotr:
przeciez wychodzi tylko jeden pierwiastek

a nie 3.
19 wrz 20:27
Beti: fakt, powinno być (−2x2+3x−2)(x−4)
19 wrz 20:31
Beti: No i wyjdzie jeden, bo delta jest <0. Ja tylko tak ogólnie napisałam − podałam schemat
19 wrz 20:32
Piotr:
dlatego spytalem od razu czy 4 nalezy do dziedziny
19 wrz 20:32
dreczony przez logarytmy: ok dzieki wszystkim za pomoc
19 wrz 21:00