Geometria analityczna
Math: Oblicz miare kata miedzy stycznymi do okregu x2+y2+2x−2y−3=0 poprowadzonymi przez punkt
A(2,0).
Zrobilem to korzystając z trójkąta. Jak wyznaczyć styczna do okregu, w sensie równanie?
19 wrz 17:03
Skipper:

x
2+2x+1+y
2−2y+1−2−3=0
(x+1)
2+(y−1)
2=5
... chyba można i bez równań stycznych
Promień okręgu znasz ... odległość A od środka okręgu wyznaczysz ...
czyli sinα/2 ...
19 wrz 17:19
Math: Tak, Skipper dzięki. Tak właśnie zrobiłem. Chciałem jednak wyznaczyć równanie stycznej, oprócz
tego. Już mi wyszło, również z odległości punktu od prostej. Dzięki, za odpowiedź
20 wrz 15:23