Geometria
vexetariano: Dwa wierzchołki A i B prostokąta leżą na paraboli o równaniu y=x2−4x+4, a pozostałe dwa C i D
na cięciwie paraboli wyznaczonej przez prostą y=3. Udowodnij, że największa wartość pola
prostokąta ABCD wynosi 4.
19 wrz 10:06
Artur_z_miasta_Neptuna:

może być to prawdą tylko gdy się założy, że wierzchołki AB leżą "pod" wierzchołkami CD (innymi
słowy ... że prostokąt nie ma wierzchołków na paraboli NAD prosta y=3)
a takiego założenia tutaj brakuje.
f(x) = (x−2)
2
jako a
x oznaczmy długość podstawy prostokąta
a
x ∊ (0; czegoś mniejszego od 4)
b
y − oznaczmy jako wysokość tegoż prostokąta
b
y dany jest wzorem
| | ax | | ax2 | |
by = 3 − ((2− |
| ) − 2)2 = 3 − |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | ax2 | | ax3 | |
Pprostokąta = ax * (3 − |
| ) = 3ax − |
| |
| | 4 | | 4 | |
musisz wykazać, że dla a
x z przedziału (0; czegoś mniejszego od 4) to 4 jest największą
wartością jaką przyjmuje ten wielomian
a to się z kolei sprowadza do wyznaczenia WIERZCHOŁKA tejże funkcji
19 wrz 10:19
Skipper:
... czy napewno Arturze ... skoro leżą na cięciwie ... to pozostałe nie mogą być nad
prostą ...
19 wrz 10:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
fakt ... słowo cięciwa w głowie mi się zamieniał na prostą
19 wrz 10:47