Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną.
Niania: Czy ktoś mógłby rozwiązać mi to równanie i wytłumaczyć skąd co się bierze? Bardzo proszę o
pomoc.
x3−7x = |4x2−10|
19 wrz 18:04
ICSP: Pomogę Ci jeśli będziesz również samodzielnie liczyła

1
o Najpierw musisz ustalić dziedzinę w której będziesz rozwiązywała to równanie

Pamiętaj o tym jakie wartości może przyjmować wartość bezwzględna i zastanów się nad dziedziną.
19 wrz 18:15
Niania: No właśnie mam problem z tym zadaniem, bo nigdy nie miałam matmy rozszerzonej i nadrabiam
zaległości na studiach. Doszłam do tego, że trzeba rozpatrzyć 2 przypadki czyli
x3−7x=4x2−10 jeżeli 4x2−10>równe 0 i wtedy wychodzi mi że x>równe −pierwiastek5przez 2 i
pierwiastek 5 przez 2 no nie rozumiem totalnie
19 wrz 18:52
ICSP: Widać że nie rozumiesz pojęcia wartości bezwzględnej :
Najpierw ustalamy dziedzinę tego równania :
D : x ∊ <−
√7 ; 0> suma <
√7 ; +
∞)
teraz bierzemy się za rozpatrywanie wartości bezwzględnej . W tym celu policzę kiedy będziemy
ją opuszczać bez zmiany znaku a kiedy ze zmianą znaku.
| | √10 | | √10 | |
4x2 − 10 ≥ 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; − |
| > suma < |
| ; + ∞ ) |
| | 2 | | 2 | |
Mam teraz że :
| | √10 | |
1o x ∊ <−√7 ; − |
| > suma <√7 ; +∞) równanie przyjmie postać : |
| | 2 | |
x
3 − 7x = 4x
2 − 10 co po rozwiązaniu da nam pierwiastki : x = −2 v x = 1 v x = 5 z czego
tylko x = −2 oraz x = 5 należą do rozpatrywanego przedziału.
Z pierwszego przypadku mam : x = −2 v x = 5
| | √10 | |
2o x ∊ <− |
| ; 0> . równanie przyjmuje postać : |
| | 2 | |
x
3 − 7x = −(4x
2 − 10) ⇒ x = −5 v x = −1 v x = 2 z czego tylko x = −1 pasuje do rozpatrywanego
przedziału.
Odp to suma rozwiązań z dwóch przedziałów :
x =5 v x = −1 v x = −2
19 wrz 20:05