matematykaszkolna.pl
Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną. Niania: Czy ktoś mógłby rozwiązać mi to równanie i wytłumaczyć skąd co się bierze? Bardzo proszę o pomoc. x3−7x = |4x2−10|
19 wrz 18:04
ICSP: Pomogę Ci jeśli będziesz również samodzielnie liczyła emotka 1o Najpierw musisz ustalić dziedzinę w której będziesz rozwiązywała to równanie emotka Pamiętaj o tym jakie wartości może przyjmować wartość bezwzględna i zastanów się nad dziedziną.
19 wrz 18:15
Niania: No właśnie mam problem z tym zadaniem, bo nigdy nie miałam matmy rozszerzonej i nadrabiam zaległości na studiach. Doszłam do tego, że trzeba rozpatrzyć 2 przypadki czyli x3−7x=4x2−10 jeżeli 4x2−10>równe 0 i wtedy wychodzi mi że x>równe −pierwiastek5przez 2 i pierwiastek 5 przez 2 no nie rozumiem totalnie
19 wrz 18:52
ICSP: Widać że nie rozumiesz pojęcia wartości bezwzględnej : Najpierw ustalamy dziedzinę tego równania : D : x ∊ <−7 ; 0> suma <7 ; +) teraz bierzemy się za rozpatrywanie wartości bezwzględnej . W tym celu policzę kiedy będziemy ją opuszczać bez zmiany znaku a kiedy ze zmianą znaku.
 10 10 
4x2 − 10 ≥ 0 ⇒ x ∊ (− ; −

> suma <

; + )
 2 2 
Mam teraz że :
 10 
1o x ∊ <−7 ; −

> suma <7 ; +) równanie przyjmie postać :
 2 
x3 − 7x = 4x2 − 10 co po rozwiązaniu da nam pierwiastki : x = −2 v x = 1 v x = 5 z czego tylko x = −2 oraz x = 5 należą do rozpatrywanego przedziału. Z pierwszego przypadku mam : x = −2 v x = 5
 10 
2o x ∊ <−

; 0> . równanie przyjmuje postać :
 2 
x3 − 7x = −(4x2 − 10) ⇒ x = −5 v x = −1 v x = 2 z czego tylko x = −1 pasuje do rozpatrywanego przedziału. Odp to suma rozwiązań z dwóch przedziałów : x =5 v x = −1 v x = −2
19 wrz 20:05