Nie wykonując dzielenie znjadź R wielomianu przez wielomian Q jeśli:
kaaaa: Nie wykonując dzielenie znjadź R wielomianu przez wielomian Q jeśli:
a)W(x)=x8−1 Q(x)=x2−1
b)W(x)=2x5+3x4−x3+3x−1 Q(x)=(x−1)(x+1)
c)W(x)=x6−1 Q(x)=(x−1)(x+1)(x−2)
19 wrz 18:48
loitzl9006:
a) W(x) = Q(x)*P(x) + R(x)
R(x)=ax+b (stopień reszty o co najmniej 1 niższy niż dzielnika Q(x) )
x8−1 = (x2−1)*P(x) + ax+b
dla x=1
0 = a+b
dla x=−1
0 = −a+b
robimy układ równań
0 = a+b
0 = −a+b
i rozwiązujemy
a+b=−a+b
2a=0
a=0
b=0
R(x)=0
b) Skorzystaj z tej metody co rozpisałem wyżej, i z tego że reszta z dzielenia wielomianu W(x)
przez dwumian (x−a) jest równa W(a).
19 wrz 19:07
,: np. b)
istnieje P(x) oraz R(x) takie, że
W(x)=P(x)(x−1)(x+1)+R(x)
W(1)=R(1)
W(−1)=R(−1)
W(1)=2+3−1+3−1=6
W(−1)=−2+3+1−3−1=−2
R(x)=ax+b
R(1)=a+b=6
R(−1)=−a+b=−2
2b=4
b=2
a=4
R(x)=4x=2
19 wrz 19:12
,: * R(x)=4x+2
19 wrz 19:12