Wielomiany
Dd: Zadanie z 2 klasy liceum
Rozłóż wielonian na czynniki:
x5−2x4+x2+x3+3
Poratuje ktoś?
19 wrz 16:53
ICSP: i nie dubluj
19 wrz 16:57
Mila: podziel przez (x+1)
19 wrz 17:00
Dd: Przepraszam
Nie mielismy dzielenia
19 wrz 17:04
19 wrz 17:05
pigor: ... , no to jak już wiesz, że
−1 jest pierwiastkiem wielomianu (liczbą która go zeruje , a
"siedzi" ona wśród podzielników wyrazu wolnego 3 tego wielomianu) , no rozkładam go tak aby
pojawił się "w nim" dwumian
(x+1) np. tak :
x5−2x4+x3+x2+3= x
5+x
4−3x
4−3x
3+4x
3+4x
2−3x
2+3=
= x
4(x+1)−3x
3(x+1)+4x
2(x+1)−3(x
2−1)=
(x+1)(x
4−3x
3+4x
2−3x+3) i tu dalej stop, bo
nie ma więcej pierwiastków wymiernych , których szukałem wśród liczb ±1, ±3 i może o to
pani(nu) chodziło na lekcji , której dalszy ciąg czeka cię dopiero może już jutro

. ...
19 wrz 17:23
ICSP: pigor aż się prosi żeby wyciągnąć jeszcze x
2 + 1
19 wrz 17:29
pigor: ... przyznaję, że nie wpadłem na to (nawet nie pomyślałem o tym ) .
19 wrz 17:31
pigor: ... dzięki
ICSP , a wtedy dalej :
...= (x+1)(x
4+x
2−3x
3−3x+3x
2+3)= (x+1)[x
2(x
2+1)−3x(x
2+1)+3(x
2+1)]=
=
(x+1) (x2+1) (x2−3x+3) i koniec, bo w trójmianie Δ<0 . ...
19 wrz 17:40