prosze o pomoc :( pilne
Klaudia: W czworokąt ABCD można wpisać okrąg oraz miara AB równa się 5 cm i miara CD równa się 13 cm.
Obrazem czworokąta ABCD o podobieństwie o skali ¼ jest czworokąt A1B1C1D1. Oblicz obwód
czworokąta A1B1C1D1.
POMOCY nie wiem jak to zrobic
19 wrz 17:55
loitzl9006:
Z warunku wpisywalności okręgu w czworokąt ABCD wynika, że
|AB|+|CD| = |BC|+|AD|
lewa strona równa jest 18cm, czyli prawa też tyle samo.
Obwód czworokąta ABCD jest więc równy 36cm.
| | 1 | |
skoro skala podobieństwa jest |
| oznacza to, że każdy bok czworokąta A1B1C1D1 jest 4 razy |
| | 4 | |
krótszy od odpowiadającego boku w czworokącie ABCD. Zatem i obwód czworokąta A1B1C1D1 jest 4
razy mniejszy od obwodu czworokąta ABCD.
19 wrz 18:03
Klaudia: loitzl9006: dziekuje bardzo

ale mam jeszcze pytanie. Dlaczego L=P skoro AB+CD=18 a nie
DA+CD ? nie roumiem tego..
19 wrz 18:10
loitzl9006:
Odcinki AB i CD leżą naprzeciw siebie
Odcinki BC i AD leżą naprzeciw siebie
twierdzenie mówi, że w czworokącie w który można wpisać okrąg, suma długości odcinków leżących
naprzeciw siebie jest stała.
zaś odcinki DA i CD sąsiadują z sobą (nic nie możemy powiedzieć o ich sumie długości)
Rozjaśniło się?
19 wrz 18:19