permutacje silnia
damian: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań.
| | 2(n+1)! | | n! | |
c) |
| − |
| |
| | (n−1)! | | (n−2)! | |
19 wrz 18:05
loitzl9006:
a) skorzystaj z tego, że (n+1)! = (n−2)! * (n−1) * n * (n+1)
skracasz (n−2)! i zostaje Ci (n−1) * n * (n+1)
pozostałe na podobnej zasadzie
19 wrz 18:09
loitzl9006:
tak jak np. 11! = 6! * 7 * 8 * 9 * 10 * 11
19 wrz 18:09
Skipper:
a)
| (n−2)!(n−1)n(n+1) | |
| =n(n2−1) |
| (n−2)! | |
19 wrz 18:10
damian: | | 3*n! | | 3 | |
Czy w takim wypadku w b będzie : |
| = |
| |
| | n!(n−1) | | n−1 | |
19 wrz 18:16
loitzl9006:
Nie, ma być 3n w b)
Zobacz uważnie nasze wskazówki
19 wrz 18:21
damian: | 3*n(n−1) | |
| = 3n ? dobry zapis ? |
| (n−1) | |
19 wrz 19:34
loitzl9006:
może być, choć moim zdaniem lepiej by było
20 wrz 11:24