wielomiany
Ania: Zadanie
zad 2
b) 4x
4 − 5x
2 + 1 = 0
4x
4 − 4x
2 − x
2 + 1 = 0
4x
2(x
2 − 1) − (x
2 − 1) = 0
(4x
2 − 1)(x
2 − 1) = 0
i tu wyliczasz pierwiastki z nawiasów

c) 2x
5 + 5x
3 − 12x = 0
x(2x
4 + 5x
2 − 12) = 0
i tu za x
2 musisz wstawić zmienną t
czyli masz, że x = 0
a po podstawieniu t wychodzi Ci równanie kwadratowe
2t
2 + 5t − 12 = 0
Δ=121 a pierwiastek z delty 11
t
1=−5−11/4 = −4
t
2=−5+11/4 = 3/2
−4 nie może być wynikiem przy x
2=−4 bo nic podniesione do kwadratu nie da Ci ujemnego wyniku
dlatego wynik tego równania to 0, pierwiastek z 3/2 i pierwiastek z −3/2
d) 2x
7 − x
4 − x = 0
x(2x
6 − x
3 − 1) = 0
i tu także musisz wstawić zmienną x
3 to t
czyli równanie : 2t
2 − t − 1 = 0