funkcja wymierna
adaś:
Funkcje wymierne, piszą że jeśli a>0 to funkcja jest malejąca a gdy a<0 to funkcja jest
rosnąca
| | −2 | |
mam na przykład y= |
| to funkcja jest rosnąca ,nie rozumiem tego ,w współczynniku |
| | x | |
ja widzę liczbę ujemną czyli −2 to powinna być malejąca. Mam to zapamiątać że jak jest dodatni
współczynniki to funkcja malejąca jest , a jak ujemny to rosnąca?
| | −2 | |
Analizowałem to, i doszedłem do wniosku że gdy rysuję funkcję y= |
| , to wybieram |
| | x | |
argumenty
i zauważyłem że dla dowolnego argumenty funkcja przyjmuje dodatnie wartość ,wobec tego nie ma
tu nic to zapamiętywania ,tylko to wynika z rysowania wykresu ,mam rację?
19 wrz 17:23
adaś: Dobrze myślę?
19 wrz 21:59
Krzysiek: Nie . Np dla x=2 wartosac funkcji y=−1 i gdzie tu jest wartosc dodatnia . Po pierwsze co bedzie
wykresem tej funkcji. jaka bedzie wartosc funkcji dla x=0 . po drugie narysuj sobie wykres
tej funkcji i bedziesz widzial czy jest rosnaca czy malejaca .
20 wrz 20:33
Krzysiek: Adam zajrzyj na strone e−zadania .pl . tam gosciu rozwiazuje zadania i gada jak to robi.
20 wrz 20:44
adaś: czyli wybieram dowolne argumenty ,rysuję wykres i wtedy sprawdzam czy jest malejąca czy rosnąca
?
20 wrz 20:45
Krzysiek: Mozesz sobie ze wzoru policzyc tez czy jest rosnaca czy malejaca . Nie odpowiedziales mi na
pytanie jaka bedzie wartosc funkcji w punkcie x=0. tego CI nie odpuszcze. Bede pytal do
skutku.
21 wrz 22:26
adaś: dla x=0 będzie wynosiła wartość zero
21 wrz 22:28
Krzysiek: Adas. .Czy ja Ci kiedys nie napisalem ze dzielenie przez zero jest niedozwolone .Mamy tu postac
A/B . A=−2 B≠0. dlatego wartosc funkcji w x=o jest nieokreslona. przeciez wykresem tej funkcji
bedzie hiperbola.A jak wyglada wykres hiperboli . czy wykres przechodzi przez punkt 0 .nie
23 wrz 00:29