pytanko
UTO: | | √x | |
Załóżmy, że mam liczbę z, która jest wymierna i wiem, że z= |
| . Czy z tego wynika, że |
| | √y | |
√x i
√y również są wymierne?
19 wrz 20:33
UTO: halu ?
19 wrz 21:07
ICSP: nie za bardzo mogę odpowiedzieć na to pytanie
19 wrz 21:08
Nienor: UTO a przypadkiem nie jest to pytanie z obecnej Olimpiady Matematycznej?
19 wrz 21:10
Basia:
to nie jest to zadanie z Olimpiady
tamto troszkę podobnie wygląda, ale o coś zupełnie innego chodzi
i niech to starczy za odpowiedź
19 wrz 21:18
b.: test
19 wrz 21:23
b. testowy:
19 wrz 21:26
UTO: To nie jest z tego OMa, tamto jest bardziej kozackie. Basia, a z wikipedii "Liczby wymierne –
liczby, które można zapisać w postaci ilorazu dwóch liczb całkowitych" o ten fragmencik mi
| | √x | |
chodzi, z= |
| tu mam iloraz, czyli √x i √y muszą być całkowite? |
| | √y | |
19 wrz 21:28
Basia: nie łapię; daj link do Wiki
19 wrz 21:29
19 wrz 21:31
19 wrz 21:32
Basia:
a gdzie Ty tam widzisz jakieś pierwiastki

19 wrz 21:33
UTO: | | a | |
chodzi mi o to, że wymierna − iloraz dwoch calkowitych czyli z= |
| gdzie a,b∊C to jesli mam |
| | b | |
| | √x | |
z= |
| czy z tego nie wynika ze a=√x i b=√y |
| | √y | |
19 wrz 21:36
Nienor: | | √x | |
Nie musi być ich w definicji. To takie pytanie teoretyczne. Jeżeli z∊W i z= |
| to czy |
| | √y | |
√x i
√y muszą być wymierne.
Z definicji wynika, że nie, ich iloraz musi być wymierny. Wtedy da się je tak poskracać, żeby
można było tę liczbę przedstawić w postaci ilorazu liczb wymiernych, nie znaczy to, że każde
przedstawienie musi być z liczbami wymiernymi.
19 wrz 21:39
Basia:
liczba
wymierna to liczba, która da się (po przekształceniach) przedstawić w postaci
| m | |
| gdzie m,n są całkowite i n≠0 |
| n | |
jeżeli masz np. liczbę
to przekształcasz ją tak długo aż ułamek będzie
nieskracalny
i dopiero wtedy oceniasz czy jest wymierna czy nie
ta, którą podałam jest bo
√1/8 =
√(1/4)*(1/2) =
12*
√1/2
po skróceniu
o to Ci chodzi ?
19 wrz 21:40
UTO: Okej łapie, czyli to działa tak? niech a=2
| | a | | 2 | |
a= |
| tutaj niech bedzie |
| |
| | b | | 1 | |
ale rownie dobrze moge 2 zapisac w postaci
| | x | | 2π3 | |
a= |
| i tutaj moze byc np. |
| |
| | y | | π3 | |
czyli a jest calkowite ale x niekoniecznie chociaz ze w obu przypadkach jest to iloraz.
tak?
19 wrz 21:45
Basia: tak

ona nie musi od razu mieć tej postaci z definicji
musi się dać do niej doprowadzić
19 wrz 21:50
UTO: A i jeszcze jedno bo tu sie waham czy mozna dowodzic implikacji indukcja? Bo dzisiaj moj pan z
matmy powiedzial ze nigdy sie z tym nie spotkal, dlatego nie wiem.
19 wrz 22:03
Basia: jakoś nie umiem sobie wyobrazić implikacji do dowodu której dałoby się zastosować indukcję
19 wrz 22:07
UTO: Tzn. na wikipedii pisze, że to ma być po prostu twierdzenie na liczbach naturalnych. Tylko nie
widziałem nigdy przykładu żadnego
20 wrz 17:47