matematykaszkolna.pl
pytanko UTO:
 x 
Załóżmy, że mam liczbę z, która jest wymierna i wiem, że z=

. Czy z tego wynika, że
 y 
x i y również są wymierne?
19 wrz 20:33
UTO: halu ?
19 wrz 21:07
ICSP: nie za bardzo mogę odpowiedzieć na to pytanieemotka
19 wrz 21:08
Nienor: UTO a przypadkiem nie jest to pytanie z obecnej Olimpiady Matematycznej?
19 wrz 21:10
Basia: to nie jest to zadanie z Olimpiady tamto troszkę podobnie wygląda, ale o coś zupełnie innego chodzi
2 

= −1
2 
i niech to starczy za odpowiedź
19 wrz 21:18
b.: test
19 wrz 21:23
b. testowy:
19 wrz 21:26
UTO: To nie jest z tego OMa, tamto jest bardziej kozackie. Basia, a z wikipedii "Liczby wymierne – liczby, które można zapisać w postaci ilorazu dwóch liczb całkowitych" o ten fragmencik mi
 x 
chodzi, z=

tu mam iloraz, czyli x i y muszą być całkowite?
 y 
19 wrz 21:28
Basia: nie łapię; daj link do Wiki
19 wrz 21:29
Basia: nie muszą ;
1/2 

= −1
1/2 
19 wrz 21:31
19 wrz 21:32
Basia: a gdzie Ty tam widzisz jakieś pierwiastki
19 wrz 21:33
UTO:
 a 
chodzi mi o to, że wymierna − iloraz dwoch calkowitych czyli z=

gdzie a,b∊C to jesli mam
 b 
 x 
z=

czy z tego nie wynika ze a=x i b=y
 y 
19 wrz 21:36
Nienor:
 x 
Nie musi być ich w definicji. To takie pytanie teoretyczne. Jeżeli z∊W i z=

to czy
 y 
x i y muszą być wymierne. Z definicji wynika, że nie, ich iloraz musi być wymierny. Wtedy da się je tak poskracać, żeby można było tę liczbę przedstawić w postaci ilorazu liczb wymiernych, nie znaczy to, że każde przedstawienie musi być z liczbami wymiernymi.
19 wrz 21:39
Basia: liczba wymierna to liczba, która da się (po przekształceniach) przedstawić w postaci
m 

gdzie m,n są całkowite i n≠0
n 
jeżeli masz np. liczbę
 1/2 
a=

1/8 
to przekształcasz ją tak długo aż ułamek będzie nieskracalny i dopiero wtedy oceniasz czy jest wymierna czy nie ta, którą podałam jest bo 1/8 = (1/4)*(1/2) = 12*1/2 po skróceniu
 1/2 
a =

= 2
 12*1/2 
o to Ci chodzi ?
19 wrz 21:40
UTO: Okej łapie, czyli to działa tak? niech a=2
 a 2 
a=

tutaj niech bedzie

b 1 
ale rownie dobrze moge 2 zapisac w postaci
 x 3 
a=

i tutaj moze byc np.

y π3 
czyli a jest calkowite ale x niekoniecznie chociaz ze w obu przypadkach jest to iloraz. tak?
19 wrz 21:45
Basia: tak emotka ona nie musi od razu mieć tej postaci z definicji musi się dać do niej doprowadzić
19 wrz 21:50
UTO: A i jeszcze jedno bo tu sie waham czy mozna dowodzic implikacji indukcja? Bo dzisiaj moj pan z matmy powiedzial ze nigdy sie z tym nie spotkal, dlatego nie wiem.
19 wrz 22:03
Basia: jakoś nie umiem sobie wyobrazić implikacji do dowodu której dałoby się zastosować indukcję
19 wrz 22:07
UTO: Tzn. na wikipedii pisze, że to ma być po prostu twierdzenie na liczbach naturalnych. Tylko nie widziałem nigdy przykładu żadnego
20 wrz 17:47