całka niewłaściwa
xyz: ∫ (od 1 do ∞) z lnxdx/x2
pokazałby ktoś jak przy obliczaniu końcowej granicy przekształcić to z l'hospitala?..
19 wrz 13:27
Mila:
19 wrz 16:48
xyz: dzięki, ale chodziło mi o granicę z wyniku tzn
∫lnx/x2 dx = x3lnx/3 − 1/x2
, wstawic ∞, wstawic 1 i z tego granica
19 wrz 17:50
Mila: | | lnx | | lnx | | 1 | |
Liczymy całkę nieoznaczoną:∫ |
| dx=− |
| − |
| |
| | x2 | | x | | x | |
| | lnu | | 1 | | ln1 | | 1 | |
=limu→∞{− |
| − |
| −(− |
| − |
| )}=1 |
| | u | | u | | 1 | | 1 | |
19 wrz 20:42