matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Natal:
Jak obliczyć taką całkę: ∫
2
x
√
1−4
x
dx co mam przyjąć za t?
19 wrz 12:14
Basia:
4
x
= (2
2
)
x
= (2
x
)
2
i mamy
2
x
J = ∫
dx
√
1−(2
x
)
2
t = 2
x
dt = 2
x
*ln2dx
dt
2
x
dx =
ln2
19 wrz 12:20
Natal:
Dzięki Basia
19 wrz 12:23