zadanko do sprawdzenia
tomek : Witam
to znowu ja z zadaniami do sprawdzenia

mam do policzenia bunkty krytyczne funkcji f(x,y)=(2x+y)(x
2+x−y)
poczodna po X= 6x
2+4x+2xy−y
po Y= x
2−x−2y
no i traz mam układ równań wyliczam z drugiego równia Y=
12x
2−
12x
podstawiam do drugiego równania i wychodzi x(x
2+9x+7)
z tego chce obliczyć delte ale wychodzi mi pierwiastek z 53 , mozecie sprawdzić gdzie zrobiłem
błąd

bo sam już nie wiem
19 wrz 20:36
konrad: przecież delta może być niewymierna
19 wrz 20:37
tomek : no tak, ale raczej nasza Pani prof nie zrobiła by nam takiego psikusa, z reszta dalej do
liczenia byłoby łatwo sie zgubić

a to jest całe ok
19 wrz 20:39
konrad: nie wiem, nie sprawdzałem
19 wrz 20:41
Basia:
zdaje mi się, że pochodne są źle policzone
19 wrz 20:41
konrad: pochodne są dobrze
19 wrz 20:42
konrad: źle układ rozwiązałeś
19 wrz 20:45
tomek : no to w końcu gdzie jest błąd

ja patrze i go nie widze
19 wrz 20:48
konrad: | | 1 | |
po podstawieniu y do pierwszego równania powinieneś otrzymać |
| x(2x2+9x+9) |
| | 2 | |
19 wrz 20:48
Basia:
f(x,y)=(2x+y)(x
2+x−y)
| df | |
| = 2(x2+x−y) + (2x+y)*(2x+1) = 2x2+2x−2y + 4x2+2x+2xy + y = |
| dx | |
6x
2 + 4x − y + 2xy
| df | |
| = x2+x−y −2x − y = x2−x−2y |
| dy | |
x
2 − x − 2y = 0
2y = x
2 − x
6x
2 + 4x −
12x
2 −
12x + x(x
2−x) = 0 /*2
12x
2 + 8x − x
2 − x + 2x
3 − 2x
2 = 0
2x
3 + 9x
2 +7x = 0
x(2x
2 + 9x + 7) = 0
Δ = 81− 4*2*7 = 81−56 = 25
i to by było na tyle; dalej walcz sam
19 wrz 20:50
tomek : Dziękuje widzisz miałem dobrze poza małym błędem na samym końcu powinno być
x(2x
2 + 9x + 7) = 0 a ja zjadłem 2, teraz wiem jak to ugryść, dzięki za pomoc
19 wrz 20:55
Basia:
wiem, że aż do tego miejsca było dobrze
ale musiałam sprawdzić, a potem już mi się nie chciało kasować
nie zapomnij o możliwości x=0
19 wrz 20:56
tomek : punkty do zbadania wyszły mi
P1 [0,0]
P2 [−1,1]
P3 [3
12, 13
34]
ta trzecia para liczb wygląda dośc dziwnie, nie uwarzacie


19 wrz 21:37
tomek : w P3 jest [312, 1534]
19 wrz 21:49
Basia:
| | −b−√Δ | | −9−5 | | −14 | | −7 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | −9+5 | |
x2 = |
| = |
| = −1 |
| | 2a | | 4 | |
x=0 ⇒ y=0 P
1 dobrze
x= −1 ⇒ 2y = (−1)
2 − (−1) = 2 ⇒ y=1 P
2 dobrze
x = −
72 ⇒ 2y =
494 +
72 =
49+144 =
634
znak przy P
3 (x) się nie zgadza; reszta dobrze
19 wrz 21:55
tomek : zgadza sie, teraz pochodna z
x
2 = 12x+4+2y
y
2 = −2
pochodna z x po y = 2x
pochodna z y po x = 2x
a to nie powinno być tak że powstają mi po 2 takie same wyniki
19 wrz 22:05
tomek : bo jak dalej licze ekstrema to są mi te pochodne potrzebne, ale chyba cos tu jest nie tak
19 wrz 22:13
Basia:
f'x = 6x2 + 4x − y + 2xy
f'y = x2−x−2y
i z tego liczysz pochodne
druga pochodna to pochodna pierwszej pochodnej
f"xx = 12x + 4 + 2y
f"xy = −1+2x = 2x − 1
f"yx = 2x − 1
f"yy = −2
zgadza się f'xy = f'yx (tak musi być; tak jest zawsze)
Ty policzyłeś tylko f"xx i f"yy
19 wrz 22:18