Równania wielomianowe
michasia: Niech p bedzie liczbą pierwszą. Zbadaj,czy podane równanie ma rozwiązanie całkowite:
x3+(3−p)x2+(5−3p)x−5p=0
19 wrz 17:41
ICSP: x
3 + 3x
2 − px
2 + 5x − 3px − 5p = 0
x
3 + 3x
2 + 5x − px
2 − 3px − 5p = 0
x(x
2 + 3x + 5) −p(x
2 +3x + 5) = 0
(x−p)(x
2 + 3x + 5) = 0
x −p = 0 v x
2 + 3x + 5 = 0
x = p v sprzeczność.
czyli mam że rozwiązaniem równania jest x = p
zatem dla każdego p ∊ liczb pierwszych istnieje rozwiązanie całkowite

W ten oto sposób doszedłem do sprzeczności z moim pierwszym wynikiem :.
19 wrz 18:02
michasia: w odp jest: ma rozwiazanie całkowite

DZIEKI;c
19 wrz 18:08
ICSP: Już poprawiłem

Sam już nie wiem jakie głupoty wypisuje
19 wrz 18:09