matura
bolo: funkcja h okreslona wzorem h(x)=x3+2x−3. Wykaz ze jesli a,b ER i a<b to h(a)<h(b)
19 wrz 22:09
ICSP: tak wiec z warunku podanego w zadaniu mam a < b czyli a − b < 0
zatem :
h(a) = a3 + 2a − 3
h(b) = b3 +2b − 3
dowodzimy tezy :
h(a) < h(b)
a3 + 2a −3 < b3 + 2b − 3
a3 − b3 +2a − 2b < 0
(a−b)(a2 + ab + b2) + 2(a−b) < 0
(a−b)(a2 + ab + b2 + 2) < 0
wyrażenie pierwszym nawiasie jest < 0 na podstawie założenia. Natomiast wyrażenie w drugim
nawiasie jest > 0. c.k.d.
Dobrze jest to zrobione ?
19 wrz 22:15
Basia:
dobrze; ale chyba jeszcze należy pokazać dlaczego a2+ab+b2+1 > 0 dla każdych a,b
takich, że a≠b
19 wrz 22:44
ICSP: aby pokazać że a2 + ab + b2 + 2 > 0 wystarczy pokazać że a2 + ab + b2 > 0
zakładam że a jest zmienna a b parametrem i licząc deltę otrzymuję : Δ = −3b2 < 0 − równanie
nie posiada pierwiastków. Skoro nie posiada pierwiastków oraz współczynnik przy największej
potędze jest dodatni to a2 + ab + b2 leży nad osia OX co oznacza że jest > 0
dobrze ?
19 wrz 22:57
Basia: oczywiście, że dobrze

teraz dowód jest kompletny
19 wrz 22:58
ICSP: 
Dziękuję za poprawienie
19 wrz 23:00