Równania stycznych do okręgu i prostopadłych do prostej.
Konewka: Znajdź równania stycznych do okręgu x
2+y
2−4x−1=0 i prostopadłych do prostej o równaniu
2x−y−4=0.
Bardzo proszę o pomoc, znalazłam w sieci sporo podobnych zadań, ale nawet na ich podstawie nie
potrafię rozwiązać tego przykładu
19 wrz 12:11
Basia:
k: 2x − y − 4 = 0 ⇔ y = 2x − 4
jeżeli l: ⊥ k: musi mieć równanie y = −12x + C
i badasz dla jakiej wartości C układ równań
y = −12x+C
x2+y2−4x−1=0
ma dokładnie jedno rozwiązanie
(czyli kiedy Δ=0, bo tam po podstawieniu do drugiego za y dostaniesz równanie kwadratowe)
19 wrz 12:18
Skipper:
| | 1 | |
Styczne te muszą więc mieć współczynnik kierunkowy a=− |
|
|
| | 2 | |
Przekształcamy równanie okręgu do postaci
(x−2)
2+y
2=5 zatem środek okręgu S=(2, 0) i r=
√5
19 wrz 12:23
Basia: A po co nam potrzebna postać kanoniczna równania tego okręgu i jego promień ?
Moim zdaniem po nic.
19 wrz 12:25
Skipper: ... a wyobrąź sobie Basiu, ze podany przez Ciebie sposób nie jest jedyny
19 wrz 12:28
Skipper:
| | 1 | |
Jeśli napiszę równanie prostej przez S i a=− |
|
|
| | 2 | |
| | 1 | |
czyli y=− |
| (x−2) to potem na okręgu poszukam punktów odległych od tej prostej o √5 |
| | 2 | |
19 wrz 12:33
Basia: jak dla mnie o wiele za bardzo skomplikowane
19 wrz 12:37
Skipper: ...to dla Ciebie ...
więc swoje zdanie też zachowaj dla siebie −
19 wrz 12:38
Skipper:
... a jak troszkę bardziej pomyślisz ... to sprawdzisz, że prosta 2x−y−4=0
przechodzi przez środek okręgu. Wystarczy więc, ze to na niej znajdę punkty odległe od S o √5
19 wrz 12:48
Konewka: bardzo dziękuje obojgu, już mi się trochę rozjaśniło
19 wrz 12:57
Skipper:
Na prostej znajdziesz punkty styczności (1, −2) i (3, 2) i napiszesz równania prostych przez
19 wrz 13:08