jak obliczyc pierwiastki
jacek: mam takie pytanie, jak sie oblicza pierwiastki ? (z matmy jestem trochę cienki)
powiedzmy ze mam √88 i z tego zrobiło się 2√22 to moje pytanie jak ?
19 wrz 19:35
Skipper:
√4*22=2√22
19 wrz 19:37
jacek: a czmu tak? jakies konkretne wzory czy cos ?
19 wrz 19:38
Ingham: √a * b = √a * √b
oczywiście, przy założeniach, że zarówno a i b ≥ 0
19 wrz 19:46
jacek: a jak by było np z: 3−√52?
19 wrz 19:51
Beti: √52 = √4*13 = 2√13
19 wrz 19:53
jacek: aa ok, czyli wszedzie musi byc te 4*cos tak ?
19 wrz 20:01
Beti: musi być taka liczba, z której można wyciągnąć pierwiastek, np:
√27 = √9*3 = 3√3
√50 = √25*2 = 5√2
jak widzisz nie zawsze jest to 4, ale zawsze jest to liczba pierwiastkowalna
19 wrz 20:07
Krzysiek: jacek np √52 tak jak podala Beti = √4*13 a to mozesz rozpisac jako √4*√13 (wedlug
wzoru √a*b=√a*√b. Teraz ile jest √4 . To2 ile √13 liczba niewymierna wiec jak
zostawiasz w takiej postaci . Czyli nasze √52=2√13. Inne przyklady rozpisala CI Beti.
19 wrz 22:37
chuj: πδγβα⊂∊∊≥∞∞←⇒⇔
16 mar 18:14
chuj: ββγγπππδδδγγγγγγππ∞≤∑♣
16 mar 18:16
kamil: √6,75
9 maj 21:26
chuck norris : cienias jesteś
19 maj 14:22
Nata: 2√3^
13 sty 16:47
polski polak: Huh
10 paź 07:06
polski polak: Cioty
10 paź 07:06
Janek191:
| | 27 | | √9*3 | | 3√3 | |
√6,75 = √ |
| = |
| = |
| = 1,5 √3 |
| | 4 | | √4 | | 2 | |
10 paź 07:17
Annnn: A jak wyliczyclć s jeżeli 10 −97 = 108s5
11 lut 01:27
Ola: 5√2
17 mar 05:45