Usuń niewymierność.
dk1993: usuń niewymiernośc z mianownika
19 wrz 20:53
dero2005:
| 2+√2 | | 2+√2 | | 2+√2 | |
| = |
| * |
| =
|
| 2−√2 | | 2−√2 | | 2+√2 | |
(a+b)(a+b) = (a+b)
2 = a
2+2ab+b
2
(a+b)(a−b) = a
2 − b
2
19 wrz 21:48
Krzysiek: Musisz tu zastosowac wzor skroconego mnozenia a2−b2=(a−b)(a+b). W naszym przypadku a=2 a
b=√2. Co jeszcze nam brakuje aby zastosowac ten wzor . Mamy a−b bo mamy 2−√2 . Brakuje nam
a+b czyli u nas 2+√2Teraz musimy licznik i mianownik wyrazenia pomnozyc wlasnie przez
2+√2 . Co nam to da . Otoz w liczniku bedziemy mieli ( 2+√2)*(2+√2 a w mianowniku (
2−√2)(2+√2) czyli mamy nasz wzor skroconego mnozenia a2−b2. Czyli nasz mianownik mozeny
zapisac w postaci22−(√22} a to sie rowna ile 4−2=2 . czyli mamy usunieta niewymiernosc z
mianownika .
Zauwaz jedna rzecz tu mnozylismy przez (a+b) bo bylo (a−b) . oczywiscie jezeli bedziesz mial
postac a+b to mnozysz przez a−b .
Chcialbym jeszcze zebys zrozumial dlaczego mozemy licznik i mianownik pomnozyc przez wyrazenie
postaci a+b /a+b lub a−b/a−b . Zauwaz ze te wrazenia rownaja sie 1 bo a+b podzielic przez
a+b=1 i tak samo z a−b podzielic przez a−b =1 a wolno nam rownanie pomnozyc przez 1 czyli
postac a+b/a+b.
Dokoncz liczenie juz sam.
19 wrz 22:11
dk1993: tak tez robilam i wychodzi mi wlasnie
6−4
√2 / 6 a nie mam takiej odpowiedzi na kartce. Są takie:
a 3 + 2
√2
c 5
√2
19 wrz 22:15
dero2005:
| 2+√2 | | 2+√2 | | 4+4√2+2 | | 6+4√2 | | 2(3+2√2) | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| =
|
| 2−√2 | | 2+√2 | | 4−2 | | 2 | | 2 | |
= 3+2
√2
20 wrz 07:34