zbiory liczbowe
Kamcia333: Proszę aby wytłumaczyć mi przykłady z różnicą na tych poniższych albo innych : (z sumą i
iloczynem potrafię)
a) C \ W =
b) N \ NW =
c) C \ R =
d) R \ W =
e) R \ R=
f) (C\NW) n R =
19 wrz 18:02
konrad: a) ∅ − C są wymierne, więc jak od C odejmiemy W to nie mamy nic
b) N − N i NW są zbiorami rozłącznymi więc od N nic nie odejmujemy o zostaje N
c) ∅ − podobnie jak w a, C są rzeczywiste więc....
d) NW − do R należą W i NW, więc jak odejmiemy W, no to zostaje tylko NW
e) ∅ − to jest chyba oczywiste
f) =C n R=C − różnica C\NW na tej samej zasadzie co w b; C jest podzbiorem R, zatem część
wspólna to po prostu C
19 wrz 18:12