matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje trygonometryczne
emila:
Wykaż tożsamość tgα(ctgα−sinαcosα)=cos2
19 wrz 18:32
Beti:
Dla wygody zastąpię kąt α x−em.
sinx
L = tgxctgx − tgxsinxcosx = 1 −
sinxcosx = 1 − sin
2
x = cos
2
x = P
cosx
więc L = P
19 wrz 19:05