uklad rownan
widelec: Zbadac ile rozwiazan, w zaleznosci od wartosci parametru t, ma uklad rownan:
(t+1)x−y=0
x+y=t
Jak to ruszyc?
19 wrz 10:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
poziom liceum czy studia
19 wrz 10:33
widelec: studia
19 wrz 10:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
metoda Gaussa
19 wrz 10:34
widelec: ok dzieki. a na poziomie liceum jak to powinno wygladac?
19 wrz 10:49
Skipper:
y=(t+1)x
y=−x+t
... dwie proste mogą:
−pokrywać się (nieskończenie wiele rozwiązań)
−przecinać się (1 rozwiązanie)
−być równoległe (brak rozwiązań)
Pokrywać się nie mogą bo musiałoby zachodzić t+1=−1 a jednoczęsnie t=0
Są równoległe dla t+1=−1
Przecinają cię dla ... −
19 wrz 12:12