określ dziedzinę funkcji:
zdunka: f(x)=√5x−3
19 wrz 23:11
zdunka: u góry jest 5 (przepraszam,ze dwa razy

)
19 wrz 23:13
ICSP: D : x > 3
19 wrz 23:13
Basia:
x−3 ≠ 0 (bo jest w mianowniku)
| 5 | |
| ≥0 (bo jest pod pierwiastkiem st.2) |
| x−3 | |
19 wrz 23:14
Eta:
| | √5 | |
f(x)= |
| D: x−3 >0 ⇒x ...... |
| | √x−3 | |
19 wrz 23:14
zdunka: ale dlaczego tak ?
19 wrz 23:14
zdunka: ooooo dziękuję pięknie
19 wrz 23:15
zdunka: a kiedy piszemy ≤ lub < ?
19 wrz 23:17
Eta:
f(x)= √x−3 wtedy D: x−3≥0 ( bo pierwiastek nie występuje w mianowniku
19 wrz 23:18
zdunka: a co jeżeli x wystepuje zarówno w liczniku jak i w mianowniku? np:f(x)=
√x+24x+1 ?
19 wrz 23:22
19 wrz 23:28
Eta:

Zamieniamy na nierówność równoważną ( iloczynową
19 wrz 23:33
zdunka: nadal nie rozumiem...skąd tam −2

19 wrz 23:44
Eta:
Miejsca zerowe x+2=0 lub 4x+1=0
| | 1 | |
x = −2 lub x= − |
| −−− to miejsce wyrzucamy z dziedziny |
| | 4 | |
bo występuje w mianowniku
19 wrz 23:48