trapez równoramienny
Krzychu: dany jest trapez A(7,−4) B(7,10) C(6,5) D(6,1). Oś symetrii to prosta o równaniu y=3.
Jak obliczyć środek okręgu opisanego, za pomocą wektorów?, bo ja zrobiłem r=|BS|=|CS| i z
równania na odcinki.
19 wrz 20:31
mcjng: podbijam
19 wrz 21:05
Mila:

środek okręgu opisanego leży na przecięciu symetralnych boków.
y=3 symetralna CD i AB
Środek CB:
| | 6+7 | | 10+5 | |
(xs;ys)=( |
| ; |
| )=(6,5;7,5) |
| | 2 | | 2 | |
CB
→[1,5]
symetralna CB: (piszę korzystając z wektora CB)
x+5y+C=0
6,5+5*7,5+C=0
C=−44
x+5y−44=0
podstawiamy y=3
x+5*3=44
x=29
S=(29,3)
19 wrz 21:47
Mila: Posprawdzaj, bo przyszli goście i znikam na chwilę.
19 wrz 21:48
Krzychu: Wynik ok dzięki.

.
gdzie mogę znaleźć ten wzór:
symetralna CB: (piszę korzystając z wektora CB)
CB[1,5]
x+5y+C=0
20 wrz 13:43
Krzychu: ?
20 wrz 16:41
Mila: Dla dowolnego C∊R prosta Ax+By+C=0 jest prostopadła do wektora w→=[A,B]
W naszym przypadku w→=[1,5]
stąd x+5y+C=0 to jest prosta prostopadła do CB, ale my chcemy, aby przechodziła przez środek
CB, to podstawiamy do równania wsp.środka CB.
20 wrz 16:43
logika: Ax+By+C=0 i za A,B podstawiasz odpowiednio 1 i5 ( CB→[1,5])
20 wrz 16:46